Ovako Vijetnamci slave bivše ljubavi

Tokom festivala umjetnici se oblače u raskošnu šarenu odjeću i pripremaju predstavu o zabranjenoj ljubavi
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 19:20h

Mnogi ljudi ne mogu da zamisle scenario u kojem bi njihova ljepša polovina mirno dopustila da provedu intimno veče s nekom bivšom ljubavi, ali u Vijetnamu postoji festival posvećen ponovnim susretima – i sve to bez ljubomore!

U selu Khau Vai, 500 kilometara sjeverno od Hanoija, svake godine dva dana održava se neobičan događaj – festival bivših ljubavi!

Vijetnamci dolaze tamo da bi se sreli s bivšim ljubavima, piše Tportal.

Iako zvuči čudno, stotine bivših ljubavnika koji pripadaju raznim plemenima, poput Nung Taya ili San Chija, ponovo se nalaze kako bi proveli dva dana zajedno. Situacija možda zvuči eksplozivno, ali u stvarnosti ovaj festival je vrlo popularan, jer je dio tradicije stare vjekovima.

Izvor neobičnog običaja susreta s ljubavima koje je život odnio u drugom smjeru ima i svoju legendu.

Pomalo tužna priča djevojke iz Ha Gianga koja se zaljubila u momka iz Cao Banga podsjeća na Romea i Juliju – dvoje mladih čija je ljubav zabranjena, jer njenno pleme nije dopustilo da se uda za nekog ko nije bio dio njihove zajednice.

Između njihovih plemena izbio je rat, pa su se njih dvoje žrtvovali za opšte dobro i prestali da se viđaju.. Ipak, dogovorili su se da će se svake godine potajno nalaziti u Khau Vaiju i tu provesti dva prekrasna dana.

Tokom festivala umjetnici se oblače u raskošnu šarenu odjeću i pripremaju predstavu o zabranjenoj ljubavi. S vremenom su novi naraštaji dodali moderne detalje festivalu – dogovore SMS-ovima, digitalne fotografije koje poslije stavljaju na internet, što je donijelo i turističku dimenziju.

Ostatku svijeta cio festival možda zvuči samo kao izgovor za varanje partnera, ali ljudima koji se nalaze pruža priliku da se prisjete izgubljenog vremena.

Nema nikakvih ljubomornih ispada, s obzirom na to da je velika vjerovatnoća da se oba partnera nalaze s nekom bivšom ljubavi.

Galerija

Bonus video: