SAD ne želi da razara planete, neće izgraditi "Zvijezdu smrti"

Fanovi kultnog filmskog serijala Džordža Lukasa podnijeli su preko interneta prijedlog Bijeloj kući da izgradi borbenu vojnu stanicu
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 09:24h

Bijela kuća odbila je peticiju fanova “Ratova zvijezda” da izgradi Zvijezdu smrti, navodeći u objašnjenju da američka vlada ne podržava uništavanje drugih planeta, te da bi troškovi bili previsoki.

Bijela kuća kao jedan od razloga za odbijanje peticije navodi to da "američka administracija ne podržava raznošenje planeta"

Fanovi kultnog filmskog serijala Džordža Lukasa podnijeli su preko interneta prijedlog Bijeloj kući da izgradi borbenu vojnu stanicu veličine Mjeseca, naoružanu super-laserom koji može da uništi planetu, baš kao u “Ratovima zvijezda”.

U zahtjevu, podnijetom prošlog novembra, od Bijele kuće se tražilo da započne izgradnju Zvijezde smrti do 2016. godine. Istaknuto je kako bi izgradnja ove stanice učinila jačim američku ekonomiju i otvorila radna mjesta.

“Fokusirajući naše odbrambene snage na superiornu svemirsku platformu i oružane sisteme kao što je Zvijezda smrti, vlada može da otvori radna mjesta u poljima izgradnje, inženjeringa, svemirskog istraživanja i pojača našu nacionalnu odbranu”, navedeno je u zahtjevu.

"Ne raznosimo planete"

Peticiju je potpisalo 34.435 ljudi, oko 10.000 više nego što je potrebno da se američka vlada obaveže na zvaničan odgovor.

“Procijenjeno je da bi izgradnja Zvijezde smrti koštala više od 850.000.000.000.000.000 dolara. Radimo naporno da smanjimo deficit, a ne da ga uvećamo”, naveo je Pol Šoukros, šef Odjeljenja za nauku i svemir u Bijeloj kući, u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu.

“Tehnički, Zvijezda smrti ima suštinski propust koji može da iskoristi samo jedan čovjek u svemirskom brodu (da je uništi)”

U odgovoru Bijela kuća kao jedan od razloga za odbijanje peticije navodi to da "američka administracija ne podržava razaranje planeta".

Šoukros je ukazao da američka vlada takođe želi da otvori radna mesta i ojača nacionalnu odbranu, ali da “Zvijezda smrti nije na horizontu”. On je poručio da bi procijenjinih 850 bilijardi dolara za izgradnju predstavljalo problem, u vreme kada administracija pokušava da smanji troškove.

“Tehnički, Zvijezda smrti ima suštinski propust koji može da iskoristi samo jedan čovjek u svemirskom brodu (da je uništi)”, primijetio je Šoukros.

On se našalio da SAD imaju “lebdeće robote pomoćnike” na Međunarodnoj kosmičkoj stanici i predsjednika koji zna da koristi svjetlosni mač” i ohrabrio studente da ostvaruje svoje karijere u naučnim poljima.

“Zapamtite, moć Zvijezde smrti da uništi planetu, ili čitav zvjezdani sistem, je beznačajna u poređenju sa Silom”, dodao je Šoukros.

Galerija

Bonus video: