Portret Kejt Midlton podijelio kritičare i javnost

Nedugo pošto je slika danas otkrivena u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu, kritičari su osuli paljbu
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 17:58h

Vojvotkinja od Kembridža izgleda zadovoljna svojim prvim zvaničnim portretom, što je sreća za umjetnika budući da se sa njom ne slažu svi kritičari.

Portret koji je načinio slikar Pol Emzli prikazuje 31-ogodišnju Kejt Midlton naspram tamne pozadine, sa iskrivljenim osmjehom na licu, dok joj eterična svjetlost obasjava kosu i lice.

Nedugo pošto je slika danas otkrivena u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu, kritičari su osuli paljbu. "Stvarno mi je žao, ali ovaj portret stvarno nije nikakav", rekao je kritičar lista Dejli mejl Robin Sajmon, koristeći u originalu izraz "truo" (rotten).

Novinarka kulturne rubrike Gardijana Šarlot Higins rekla je da Kejtina usta djeluju zategnuto, oči mrtve i da cijela stvar ima nešto "grobljanski mračno". "Kejt Midlton je - šta god vi mislili o monarhiji i svoj šupljoj pompi koja je okružuje - lijepa mlada žena sa zaraznim osmjehom, kaskadom kestenjaste kose i zdravom svježinom", napisala je u poruci na sajtu novina.

"I kako je onda mogla da bude pretvorena u nešto neprijatno iz (filmske) franšize 'Sumrak'?".

Emzli je na otvaranju rekao novinarima da je bilo teško slikati Kejt, koja je pozirala za portret prošle godine, prije nego što je ostala u drugom stanju.

"Sa osobom čiji je lik tako upečatljiv, umjetniku je zaista teško da se od toga udalji i nađe nešto originalno", rekao je Emzli. "Morate se osloniti na svoju tehniku i umjetničke instikte da to učinite i ja se nadam da sam uspio".

Kraljevski portreti znaju da variraju između ozbiljnih i kontoverznih. Portrret Kraljice Elizabete II Lusijana Frojda iz 2001. je posebno ozloglašen primjer, koji jedni smatraju veoma neprijatnim a drugi revolucionarnim.

Pojedini umjetnici ipak su pohvalili Emzlijev rad. "Sviđa mi se, veoma", rekao je Ričard Stoun, koji je često slikao članove kraljevske porodice. "Sa zvaniccnim portretima se često dešava da budu ukočeni i uštogljeni, ali ovaj ima neku divnu slobodu i toplinu". U svakom slučaju, izgleda da je Emzli pridobio svoju najvažniju publiku. Kejt, koja je došla sa svojim mužem princom Vilijamom, rekla je da je portret "jednostavno nevjerovatan". On se dopao i Vilijamu, koji je rekao da je "apsolutno divan".

Galerija

Bonus video: