Depardije: Čuo sam da je Crna Gora na prodaju, ali to nije istina

Premijer Milo Đukanović najavio da će francuski glumac biti ambasador crnogorske kulture
187 pregleda 198 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 19:32h

Francuski glumac Žerar Depardije kazao je da je glavni razlog njegovog dolaska u Crnu Goru to što je čuo da je Crna Gora na prodaju, ali uvjerio se, kaže, da to nije istina.

"Istina, već dugo vremena se priča o Crnoj Gori da će biti Montekarlo Rusa, a nijesam vidio da je to slučaj. Vidio sam prekrasnu zemlju, sa velikim potencijalom u pogledu kulture", istakao je Depardije nakon sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem.

On je kazao da je za njega Crna Gora ogromna zemlja jer ima ogromnu kulturu, pa je važna i za Evropu jer ima dio zajedničke istorije.

Zato, smatra Depardije, Crna Gora ima pravo i mora sačinjavati dio Evrope, za koju zna da je "teško da joj se priđe". On je kazao i da se nada da, u današnjoj krizi, euro neće osiromašiti male zemlje.

TV Vijesti, Ana Popivoda

Depardije, koji će, kako je najavio Đukanović, biti ambasador crnogorske kulture, objasnio je i da bi volio da snimi film u Crnoj Gori i da je prikaže svijetu, ali je istakao i da je svijet filma "svijet lopova i da treba odbraniti našu kulturu".

Depardije za sebe kaže da je građanin Evrope i Francuz, ali da mu je san da bude građanin svijeta i da razumije sve kulture. Ipak, ističe da se ne bavi skupljanjem pasoša.

"Državljanin sam Francuske, ali imam privilegiju da dobijem i ruski pasoš. Ako dobijem i crnogorski i dalje ću čuvati francuski", naglasio je on i dodao da bi time doveo filmadžije u našu zemlju. On je istakao da ima sreću da ima prijatelje koji mu mogu dati taj dokument.

Foto: Savo Prelević

Depardje je kazao da nije pobjegao od pravde iz Francuske, gdje se danas nije pojavio pred sudom, već je njegova posjeta Crnoj Gori ranije bila najavljena.

"Nisam pobjegao sa ročišta, moji advokati su tamo i ja ću se vratiti", kazao je on i dodao da je želio da ima mogućnost da se odbrani. Depardije za sebe kaže da nije kriminalac i da ništa ne duguje Francuskoj.

On je novinarima kazao da je očaran prirodnim ljepotama, kulturnim nasljeđem i bogatom istorijom Crne Gore, u kojoj je vidio "mekoću i ljepotu" zbog čega je, kako je naveo, spreman da ovdje snima filmove.

Premijer Milo Đukanović kazao je da će to što će Depardije biti ambasador crnogorske kulture doprinjeti daljoj promociji Crne Gore na međunarodnoj sceni.

"Imponuje nam to što su kulturni, ali i drugi potencijali Crne Gore zavređuje pažnju takvih veličina kao što je Depardije i što će modeli naše buduće saradnje omogućiti dalju afirmaciju naše države na međunarodnom planu”, rekao je on.

Đukanović je objasnio da je Depardijeova posjeta bila planirana za decembar ali da je zbog obaveza ona odgođena za januar.

Obišao Cetinje

Depardije se nakon obilaska Cetinja, helikopterom u društvu ministra kulture Branislava Mićunovića uputio ka Budvi, gdje su se sastali sa suvlasnikom hotela Splendid Žarkom Radulovićem.

Foto: Danijela Lasica

Depardije je sa Mićunovićem i Radulovićem boravio u aperitiv sali Splendida, gdje je probao crnogorska nacionalna jela, a posebno se oduševio našim vinom.

Glumac je navodno je zainteresovan za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.

Depardije u Splendidu, Foto: Savo Prelević

Prije Budve i Splendida, Podgorice i vile Gorica, slavni francuski glumac Žerar Deprdije, svoju pojsetu Crnoj Gori započeo je obilaskom Cetinja. Depardije se helikopterom spuštio na Vladičansku baštu u blizini crkve na Ćipuru, a zatim obišao dvor kralja Nikole. On se na Cetinju susreo i sa prvi čovjekom grada, Aleksandrom Bogdanovićem.

Foto: Savo Prelević

Uzeo ruski pasoš

Depardije se našao u žiži javnosti nakon što se odrekao francuskog državljanstva, a špekulisalo se tada da bi mogao da postane crnogorski državljanin.

Prema nekim izvorima, ima poslove i prijatelje u Crnoj Gori.

Međutim glumac je dobio ruski pasoš, a tokom posjete Rusiji dobio je ponudu da bude ministar kulture Mordovije.

Danas se nije pojavio pred sudom u Parizu zbog optužbi da je vozio u pijanom stanju.

On je ranije priznao da je vozio svoj skuter pod dejstvom alkohola i danas bi dobio nižu novčanu kaznu i nekoliko kaznenih poena, da se pojavio pred sudom.

Zbog nepojavljivanja sada bi mogao da bude izveden pred krivični sud i dobije novčanu kaznu od 4.500 eura i eventualno zatvorsku kaznu do dvije godine.

Galerija

Bonus video: