Topla čokolada ukusnija ako se pije iz naradžaste šolje

"Boja posude u kojoj se hrana i piće serviraju može da pojača pojedina svojstva kao što su ukus i aroma"
1 komentar(a)
topla čokolada, Foto: Danzeplin.deviantart.com
topla čokolada, Foto: Danzeplin.deviantart.com
Ažurirano: 03.01.2013. 16:42h

Španski i britanski naučnici tvrde da su pronašli dodatne dokaze da način serviranja hrane i pića znatno utiče na njihov ukus.

Istraživači sa Politehničkog univerziteta u Valensiji i Oksfordskog univerziteta ponudili su grupi od 57 osoba toplu čokoladu posluženu u plastičnim šoljama bijele, krem, crvene i naradžaste boje spolja, a bijele iznutra.

Iako je u svim šoljama bio isti napitak, ispitanici su izjavili da je čokolada, servirana u narandžastim i krem šoljama bila najukusnija.

"Boja posude u kojoj se hrana i piće serviraju može da pojača pojedina svojstva kao što su ukus i aroma", kazala je Betina Pikeras-Fisman sa univerziteta u Valensiji, ističući da bi njihova zapažanja mogla da budu od koristi prehrambenoj industriji.

Prethodna istraživanja su pokazala da posude žute boje pojačavaju ukus limuna u sokovima, a da napici hladnih boja, poput plave, više utoljuju žeđ od napitaka toplih boja kao što je crvena na primjer.

Ukoliko je, pak, neki napitak ružičast, djeluje slađe. Studija španskih i britanskih naučnika objavljena je u stručnom časopisu "Journal of Sensory Studies".

Bonus video: