Zašto je Nil Armstrong lagao o istorijskoj rečenici?

Astronautov brat, Din Armstrong, tvrdi da je Nil smislio poznatu rečenicu nekoliko mjeseci prije istorijskog slijetanja
73 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2013. 12:59h

"Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo", vjerovatno ste već čuli rečenicu Nila Armstronga, koju je izgovorio kada je kročio na Mjesec 20. jula 1969. godine.

U originalu, ta rečenica glasi "That's one small step for a man, one giant leap for mankind". Ali, u trenutku kada Armstrong izgovara istorijsku rečenicu ne čuje se neodređeni član "a".

On je tvrdio da se član nije čuo zbog smetnji, a drugi smatraju da je astronaut Apolla 11 samo zaboravio da ga izgovori. Polemike je izazvao je BBC-jev dokumentarac koji pokušava da otkrije kada je tačno Armstrong osmislio slavnu rečenicu, piše Business Insider.

U biografiji iz 2005. godine Nil Armstrong je takođe rekao da je smislio tu rečenicu samo nekoliko sati nakon slijetanja na površinu Mjeseca. Ipak, razgovori sa članovima porodice u novom BBC-jevom dokumentarcu, premijerno prikazanim u nedjelju, ne poklapaju se sa tom pričom, piše Business Insider.

U filmu "Nil Armstrong - prvi čovjek na Mjesecu", astronautov brat, Din Armstrong, tvrdi da je Nil smislio poznatu rečenicu nekoliko mjeseci prije istorijskog slijetanja. On takođe potvrđuje da u planiranu frazu nije bio uključen član "a".

Nekoliko mjeseci prije nego što je krenuo u Kejp Kanaveral, Nil je predložio svom bratu da igraju društvenu igru Riziko, a pritom mu je pružio komad papira na kojem su bile riječi koje je smislio. Din je zaboravio član "a" za vrijeme intervjua za BBC, a poslije se ispravio.

Ali zašto bi Nil lagao o porijeklu slavnog citata?

Dr Kristofer Rajli, direktor BBC-jevog filma, nudi jedno moguće objašnjenje:

"Vjerovatno je bilo lakše reći da je to smislio nakon slijetanja, čime je izbjegao daljnja pitanja poput onog ko mu ga je predložio ili pod čijim je uticajem bio".

I vrlo je vjerovatno da je bilo baš tako, jer je Nil bio poznat po svojoj skromnosti i strahu od kamere. Čitav život je izbjegavao novinare i uživao u svojoj privatnosti uprkos tome što je hvaljen kao međunarodni heroj, piše Business Insider.

Galerija

Bonus video: