Kako pripremiti akvarijum za kornjače?

Osnovne stvari u održavanju akvarijuma za kornjače koje treba da zapamtite su: nivo vode, filtracija i čišćenje
1206 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 13:34h

Pronaći, pripremiti i održavati akvarijum za vodene kornjače nije upšte težak zadatak koliko se na prvu ruku čini. Postoji samo nekoliko jednostavnih pravila koja treba slijediti.

Osnovne stvari u održavanju akvarijuma za kornjače koje treba da zapamtite su: nivo vode, filtracija i čišćenje.

Količina vode

Vodene kornjače poput crvenouhih, koje su najrsprostranjenije kao ljubimci, treba da imaju što je moguće više vode za plivanje.

Glavno pravilo je da imate 45 litara vode na svaka tri centimetra oklopa kornjače. Što je kornjača veća, to ostavlja više otpada, pa mnogo vode znači da će duže moći da boravi u takvom okruženju.

Prljavština djeluje sitnije i manje očigledno u velikom akvarijumu, nego u malom. Dakle, što više vode, tim bolje

To dalje implicira da ćete rjeđe morati da mijenjate vodu, u odnosu na manje akvarijume.

Na poslijetku, prljavština djeluje sitnije i manje očigledno u velikom akvarijumu, nego u malom. Dakle, što više vode, tim bolje.

Filtracija

Adekvatna filtracija je obavezna kako bi se akvarijum za vašu kornjaču održao čistim. Za to su vam potrebni mehanički / fizički filter i biološki filter.

Mehanička filtracija čisti akvarijum od vidljive prljavštine: djelića odumrle kože, hrane i izmeta, dok hemijska filtracija uklanja “nevidljive” opasnosti poput amonijaka, nitrata i nitrita koji su glavni uzročnici neprijatnih mirisa.

Hemijska filtracija u vidu aktivnog uglja obično je nepotrebna za akvarijume za kornjače ukoliko nema pravog drveta u njemu. U suprotnom, najbolje je ugraditi ga kako bi čistio tanin (braon boja koju drvo otpušta) iz vode.

Filter bi trebalo da je što snažniji. Minimalan protok (u litrima po satu) za akvarijum treba da bude duplo veći od količine vode koju imate. Tako za akvarijum do 100 litara, protok treba da bude minimum 200 litara po satu.

To znači da će sva voda iz akvarijuma proći kroz filter barem dva puta u toku jednog sata. Ipak, u ovom slučaju važi što više to bolje.

Održavanje

Akvarijum se lako prlja, pa ga je potrebno redovno čistiti. Unutrašnje staklo treba prebrisati barem jednom u mjesec dana.

Filtere treba ispirati na svaka dva mjeseca, odnosno svaki put kada primetite da je protok, uslijed začepljenja, slabiji.

Galerija

Bonus video: