Poslanici ne vole da eksperimentišu: Prasetina, moje omiljeno povrće...

„Kokoška se nikad ne jede za Novu godinu jer ona čeprka unazad, pa neće donijeti ništa dobro“,
291 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2012. 08:47h

Ako bi neki ljubitelj egzotične hrane svratio na novogodišnji ručak ili večeru u dom crnogorskih poslanika, ostao bi gladan. Većina njih sa kojima su „Vijesti“ razgovarale ne eksperimentiše sa novogodišnjim menijem, pa će i ove godine uživati u provjerenim jelima - pečenju, sarmi i ruskoj salati.

Stari primorski običaj nalaže da se prvog dana Nove godine obavezno jede svinjsko pečenje, a toga se pridržava i poslanica HGI-a Ljerka Dragičević jer vjeruje da svinja rije naprijed, pa će i godina biti napredna.

„Kokoška se nikad ne jede za Novu godinu jer ona čeprka unazad, pa neće donijeti ništa dobro“, kaže sa osmijehom poslanica Dragičević kojoj je najvažnije da za trpezom ima „božjeg blagoslova, ljubavi i razumijevanja“.

„Kad ima toga onda je lako napuniti trpezu. Nekad bolje, nekad gore. Uglavnom trudimo se”, nastavlja razgovor u skupštinskom klubu manjinskih partija, a prisutne nudi raznovrsnim božićnim kolačima: “Probajte, neke sam ja pravila, neke moja mama od 96 godina.”

I dok reporterka “Vijesti” proba orasnice koje se tope u ustima, poslanica priznaje da za praznike ne bi mogla sve sama da postigne, pa u pripremi učestvuju i njeni ukućani: “Neko kiti, neko isiječe nešto, ali svi moraju u kući raditi jer jedan sam ne može.”

Iako nije među onima koji će zasukati rukave i pomoći u kuhinji, poslanik DPS-a Milorad Vuletić daće svoj novčani doprinos novogodišnjoj trpezi. “Više učestvujem u kupovini, izađem sa suprugom i ja platim ono što ona trguje, i to je moj doprinos stvaranju dobre atmosfere i pripremanju dobrih obroka.”

A kada se spreme dobra jela, poslanik Vuletić puno ne bira, što potvrđuju i njegovi kilogrami.

“Sa više od sto kilograma, nije mi se teško opredijeliti što ću da jedem, teže mi je da kažem šta više volim da jedem”, kaže on i ne skida osmijeh s lica.

Iako svjestan da bi u srednjim godinama i sa manjim zdravstvenim problemima jaku hranu morao da zamijeni rekreacijom i salatama, teško joj odolijeva.

“Posebno je teško biti umjeren kod pikantnijih jela, ili onih od tijesta, jer bureci i pite tako mame.”

Zbog brojnih obaveza koje su ove godine dočekale novu poslanicu Martu Šćepanović, u kuhinji će morati da joj pomogne majka. “Uvijek je tu pečenje, meza, standardne salate, ruska, mimoza... Nema eksperimentisanja ove godine”, kaže Šćepanović koja je recept za omiljenu salatu sa piletinom odlučila da podijeli i sa čitaocima “Vijesti”: “Vrlo jednostavno. Pomiješate kuvanu piletinu, šampinjone, krastavčiće, kuvana jaja, dodate pavlaku, majonez i začine i gotovo.”

Možda se sa poslanikom DF-a Slavenom Radunović ne bi usaglasila oko nekog zakona u parlamentu, ali bi sigurno oko omiljene praznične poslastice. Oboje vole da pojedu pečenje sa hrskavom koricom, posebno mlado praseće.

Radunović koji važi za ljubitelja dobre hrane sa porodicom za Novu godinu ne pravi posebno slavlje, već se svečana trpeza priprema za Božić.

“Pokušavamo da se vratimo tradicionalnim vrijednostima kao porodica, poklone poklanjamo za Božić, a ne za Novu godinu i taj praznik nam je centralni u ovom zimskom periodu”, priča Radunović.

Gost kojeg bi za praznike rado ugostio svaki škrti domaćin je poslanik DPS-a Miško Vuković. Na bogatim trpezama najčešće ostane gladan jer prema velikim količinama hrane, kaže, osjeća odbojnost.

“Moja bogata trpeza je skromna trpeza. Većinom dijetalna hrana, alkohol ne pijem, pa čak ni tu čašu zbog datuma, možda neki sok, ili ribu...”, ispričao je Vuković i dodao da bi se kao i svaki Brđanin sa ribljeg menija odlučio za pastrmku.

Iako je poslanička plata skoro tri puta veća nego prosječna, poslanik Obrad Mišo Stanišić kaže da se novogodišnja trpeza u njegovom domu neće razlikovati od ostalih građana.

“Ja ne živim u izobilju”, dodaje Stanišić koji će praznike provesti u krugu porodice, sa djecom i unucima.

Ipak, na njihovoj trpezi će biti više hrane nego ostalim danima.

“A ja se što se hrane tiče zadovoljavam lako. Volim ono što najmanje smijem da jedem, slatko”, kaže poslanik DPS-a koji je toliki ljubitelj slatkiša da nije mogao da odluči koji mu je najmiliji.

Za razliku od njih, rođena Dalmatinka, poslanica Pozitivne Ana Ponoš, za novogodišnje praznike voli jednostavan meni.

Ako od skupštinskih obaveza nađe vremena, ukućanima će, kaže, napraviti pogaču i dalmatinske fritule (priganice), a uz čašu očevog domaćeg vina nazdraviće početak Nove godine. Slana jela ipak prepušta majci.

“Kada su u pitanju slana jela, obično to sprema majka jer se mi uvijek okupimo ili na božićni ručak ili za Novu godinu ako smo zajedno, pa njoj prepustimo to zadovoljstvo”, kaže Ponoš koja čitaocima “Vijesti” za Novu godinu predlaže da naprave jednostavne bruskete: “Kiflu narežem tanko, umjesto paradajza stavlja Barilin sos pesto roso, a preko toga mocarelu ili dimljeni sir. Svi moji prijatelji su oduševljeni, a još kad se uz to doda “rose” vino… mmm…”. Živjeli!

Primorci vole ribu

Praznici u Budvi, u kojoj živi poslanica HGI-a, ne mogu proći bez ribljih specijaliteta, a kako su u porodici Dragičević svi ribari, trenutno gustiraju lignje na razne načine. “Ja ih volim najviše prigane. Ne na kolutiće nego u dugo, po starinski, to mi je ljepše. Napravimo rižot, uvijek crveni, nikad crni, napune se, mogu i lešo..”, priča iskusna domaćica, ali ne odaje tajnu dobrog pripremanja.

I poslanica Ponoš je rođena na moru, pa ne može zamisliti Badnji dan bez morske ribe. “Cijela porodica tada jede morsku ribu, to više nije vjerski nego porodični običaj. I onda se utrkujemo da vidimo hoće li svi to poštovati ili će neko zaboraviti i popiti kafu sa mlijekom”, kaže ona sa osmijehom.

Zbog nedostatka vremena i brojnih skupštinskih obaveza, poslanica DF-a Ljiljana Đurašković će novogodišnje specijalitete morati da pripremi na brzinu. Ipak, kao i svake godine, potrudiće se da ukućanima spremi njihova omiljena jela. Za djecu kolači, za supruga pečenje, a za nju posna hrana - riba. Sebi će, kaže, pripremiti skakvice sa orizom, pa je riblji meni za praznike predložila i čitaocima “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: