"Nauka" bogatih i slavnih: Pilule sa kiseonikom i osušena placenta

Na godišnjoj listi najgore iskorišćenih naučnih dostignuća našao se i američki predsjednički kandidat Mit Romni
0 komentar(a)
Mit Romni, Foto: Reuters
Mit Romni, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2012. 10:54h

Pop mogul Sajmon Kauel sa sobom nosi minijaturne kapsule sa kiseonikom, zvijezda "Ljudi sa Menhetna" Dženueri Džouns više voli pilule osušene placente, dok zvijezda britanskih sapunica Petsi Palmer utrljava granule kafe u kožu...

Poznatise ne plaše sumnjivih medicinskih preparata i 2012. godina nije bila izuzetak.

Na godišnjoj listi najgore iskorišćenih naučnih dostignuća, koju sastavlja grupa SAS (Sense about science), našao se i američki predsjednički kandidat Mit Romni koji je širio dezinformacije o prozorima u avionima i olimpijski plivač Majkl Felps zbog odgovora na pitanje zašto je mokrenje u bazen nije loše.

Osušena placenta u pilulama, koju Džonsova koristi od porođaja, nije impresionirala glavnog nutricionistu bolnice Sent Džordž

SAS je zbog toga pozvao naučnike da odgovore na ove pseudonaučne tvrdnje koje bogati i slavnih stalno iznose, prenosi Rojters.

Placenta nije hranljiva

Romniju, koji se glasno u septembru zapitao zašto posada aviona jednostavno ne otvori prozore kada u letjelici izbije požar, inženjer Džejkob Vitfild poručuje: "Na žalost Mite, otvaranje prozora na visini ništa ne bi pomoglo. Ako otvorite prozor tokom leta, sav vazduh bi izletio napolje jer se vazduh kreće iz kabine koja je pod pritiskom ka nižem pritisku spolja, što bi značilo veću štetu i povrede".

Felpsova tvrdnja da je prihvatljivo mokriti u bazen jer "hlor ubija urin" nije naišla na odobrenje biohemičara

Osušena placenta u pilulama, koju Džonsova koristi od porođaja, nije impresionirala glavnog nutricionistu bolnice Sent Džordž u Londonu Ketrin Kolins.

"Ništa hranjivo nećete dobiti jedenjem placente - bilo da je ona sirova, skuvana ili osušena. Osim gvožđa, koje se može lako naći i u drugim namirnicama, placenta ima toksine i druge nesvarljive materije koje zadržava da ne dođu do bebe u materici", poručuje Kolinsova.

Farmaceut Geri Mos upozorio je Palmerovu da kafein ima efekta na celulit ali da utrljavanje granula kafe u kožu neće funkcionisati jer kofein ne može da "pobjegne" iz granula i uđe pod kožu.

Urin se ne ubija

Felpsova tvrdnja da je prihvatljivo mokriti u bazen jer "hlor ubija urin" nije naišla na odobrenje biohemičara Stjuarta Džonsa koji je plivača podsjetio da je "urin suštinski sterilan pa ne postoji ništa što bi i trebalo ubiti".

"Nevjerovatni i opasni savjeti o tome kako da izbegnete rak, poboljšate kvalitet kože ili izgubite kilažu sve su nenormalniji"

Za Kauelove "bubice", naučnica u Centru za nauku i medicinu Kej Mičel upozorava da visok nivo kiseonika može biti toksičan, naročito u plućima gdje ga najviše i ima.

"Komentari poznatih idu daleko i brzo i zbog toga je važno da to što pričaju ima smisla", upozoravaju iz SAS-a.

"Nevjerovatni i opasni savjeti o tome kako da izbegnete rak, poboljšate kvalitet kože ili izgubite kilažu sve su nenormalniji, a na žalost više se njima vjeruje nego nauci, dokazima i istraživanju".

Bonus video: