Rusi žele da prodaju votku pod nazivom "Oppah, Gangnam Style"

Zahtjev za pravo na korištenje imena "Gangnam Style" došao je navodno od firme City, smještene u Jekaterinburgu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 10:36h

Ruska kompanija je podnijela zahtjev za registraciju imena "Oppah, Gangnam Style" kao zaštitnog znaka za proizvodnju raznih pića, od votke do koktela i sokova.

Sva prava vezana za pjesmu "Gangnam Style" pripadaju muzičaru Psyju, a njegov video je na YouTubeu pregledan više od milijardu puta.

Još u augustu je južnokorejska firma YG Entertainment Inc. zaštitila naziv "Gangnam Style", tako da svako korišćenje tog naziva na drugim proizvodima predstavlja krivično djelo i kršenje autorskih prava.

Prema ruskoj agenciji za patente Rospatent pitanje korišćenja imena Psyjeve pjesme na proizvodima u toj zemlji još nije riješeno.

Zahtjev za pravo na korištenje imena "Gangnam Style" došao je navodno od firme City, smještene u Jekaterinburgu.

Pravnica Irina Tulubyeva je kazala da naziv "Gangnam Style" neće biti zaštićen u Rusiji, osim ako Psy ne bude dao svoj pristanak.

Uprkos tome što je pjesma ovog Južnokorejca postigla ogroman planetarni uspjeh, ruski stručnjaci za marketing i tržište prognoziraju da to ne znači da će i votka nazvana "Oppah, Gangnam Style" postići uspjeh na tržištu, odnosno da će se prodavati.

"Popularnost tog videa i pjesme trenutno više ne raste. Neekonomično je na tome zarađivati novac. Osim toga, proći će godina prije nego se uspije registrirati naziv pjesme kao zaštitni znak votke, a do tada cijela stvar u vezi sa Gangnam Styleom će biti zaboravljena i pjesma više neće biti popularna", kazao je ekspert iz ove oblasti Vadim Kormilitsyn.

Galerija

Bonus video: