životinjski svijet

Šta psi vide kada gledaju TV?

Ljudima je potrebno najmanje od 18 do 20-ak slika u sekundi da bi ono što vidimo doživljavali kao film, dok je psima potrebno 70 slika
0 komentar(a)
psi, TV, Foto: Recreati.com
psi, TV, Foto: Recreati.com
Ažurirano: 24.12.2012. 13:48h

Ljudi često tvrde da psi zaista mogu da shvate šta se dešava kada gledaju televiziju – međutim, da li je to tačno?

Da li moderni televizori sa povećanom rezolucijom i oštrinom slike omogućavaju psima da zaista vide šta se dešava na ekranu?

„Psi vjerovatno posmatraju TV kao što generalno vide svijet oko sebe. Sada, kada moderni televizori generišu više frejmova po sekundi, psi mogu da doživljavaju slike kao film, kao što to i mi radimo “, odgovor je Enrnst Ropstada, profesor Veterinarskog univerziteta u Norveškoj.

Broj frejmova koji je potreban da bi se prevarile oči i mozak kako bi slike na televizoru percipirali kao film, umjesto samo treperenja na ekranu, razlikuje se od životinje do životinje.

Ljudima je potrebno najmanje od 18 do 20-ak slika u sekundi da bi ono što vidimo doživljavali kao film, dok je psima potrebno 70 slika u sekundi.

Sa druge strane, pticama je potrebno 100 slika u sekundi, tako da, ukoliko je ptica u istoj sobi sa televizorom sa manjim brojem slika po sekundi od ovog, to može biti izuzetno stresno za nju.

„To je okrutnost prema životinjama, to je isto kao da se nalazaite u sobi sa strob svjetlima, kao u diskoteci“, tvrdi Ropstad.

Iako psi vide ono što se dešava na ekranu, oni ne vide iste stvari koje vide i ljudi.

„Psi vide boje, ali ne iste boje koje vide ljudi. Ono što je za nas crvena, psu može biti žuta ili bijela zbog toga što imaju manje receptora za boju u mrežnjači“, kaže Ropsted.

Oni mogu da vide pticu koja leti preko ekrana televizora podjednako detaljno kao što to čine u pravom životu tako da nije iznenađenje činjenica da pojedini psi skaču ka televizoru kada se pojave vuk ili konj.

Mada se ovo ponašanje može razlikovati od rase do rase pasa, iako naučnici još nisu sigurni zašto je to tako.

Preporučujemo za Vas