Sudu opravdan razlog za otkaz: Pretjerano atraktivan izgled mlađe saradnice

Presuda u slučaju Nelson-Najt predstavlja prvu takvu odluku u sličnim slučajevima u čitavoj istoriji američkog pravosuđa
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2012. 14:53h

Poslodavci imaju pravo da otpuste zaposlene radnice ukoliko smatraju da su one "pretjerano privlačne", odlučio je 22. decembra sud u Ajova Sitiju, u američkoj saveznoj državi Ajova.

Presuda pomenutog suda odnosila se na neuobičajen slučaj u kojem je zubar Džejms Najt otpustio Melisu Nelson.

On je odlučio da otpusti mlađu saradnicu i kao razlog je naveo njen atraktivan izgled, koji je ugrožavao njegov brak.

Porota je procijenila da je zubarov čin opravdan, što predstavlja prvu takvu odluku u sličnim slučajevima u istoriji američkog pravosuđa, prenosi "ABC News".

Sudija Edvard Mensfild objasnio je da u pomenutom slučaju nije došlo do kršenja ljudskih prava zasnovanih na polnoj diskriminaciji.

Prema njegovom mišljenju, koje se podudara sa stavom advokata odbrane, dodijeljeni otkaz zasnovan je na osjećanjima, kao i na želji zubara Najta da sačuva svoj brak i porodične vrijednosti.

Otkazu je prethodio niz spornih primjedbi koje je Najt upućivao svojoj saradnici - npr. jednom prilikom joj je rekao kako je njen način odijevanja kriv za njegovu erekciju na poslu i pritom "poentirao" komentarom da je to "isto kao kad u garaži imaš lamborđini koji nikad ne voziš"

S druge strane, advokatica tridesetdvogodišnje Melise Nelson, smatra da se presudom šalje pogrešna poruka.

“Ova porota je ženama Ajove poslala poruku da muškarci ne mogu da budu odgovorni za svoje seksualne želje, kao i da žene Ajove treba da zaziru od seksualnih želja svojih šefova”, kazala je Pejdž Fidler.

Nelson je u ordinaciji zubara radila deset godina, ali su problemi počeli tokom posljednjih nekoliko mjeseci, kad je on uočio da se njegova saradnica oblači sve izazovnije.

Otkazu je prethodio niz spornih primjedbi koje je Najt upućivao svojoj saradnici - npr. jednom prilikom joj je rekao kako je njen način odijevanja kriv za njegovu erekciju na poslu i pritom "poentirao" komentarom da je to "isto kao kad u garaži imaš lamborđini koji nikad ne voziš".

Zanimljivo je i to da je porotu činilo sedam muškaraca i niti jedna žena, što predstavlja pravu rijetkost u sudskoj praksi u SAD-u.

Galerija

Bonus video: