Idealna žena ima 170,2 cm i 77,5 kg

Ako bi se njene proporcije stavile u današnji kontekst, Šil bi prema svim mjerilima bila gojazna osoba, međutim 1912. njeno tijelo je bilo najbliže savršenstvu
0 komentar(a)
Elsi Šil, Foto: Jezebel.com
Elsi Šil, Foto: Jezebel.com
Ažurirano: 23.12.2012. 13:34h

Prije jednog vijeka ideal ženske fizičke ljepote bio je sasvim drugačiji od onog kakav važi sad.

Serija novinskih članaka koji su izlazili 1912. i 1913. godine pratila je 24-godišnju studentkinju Elsi Šil, koja je tada okarakterisana kao žena sa proporcijama koje su najbliže savršenstvu, piše "Daily Mail".

Dr. Ester Parker izabrala je Elsi u konkurenciji od 400 žena. "New York Times" je opisivao kao djevojku svijetle kose i plavih očiju, čija pojava odiše zdravljem.

Šil je bila visoka 170,2 cm i teška 77,5 kg i imala je kruškoliku tjelesnu građu.

Obim njenih grudi, struka i kukova iznosio je 89-76,2-101, što je približno dimenzijama takozvane Miloske Venere.

"Iako je viša i znatno teža od antičkog modela, njene proporcije su veoma slične", pisao je "Washington Sunday Morning Star".

Obim njenih grudi, struka i kukova iznosio je 89-76,2-101, što je približno dimenzijama tzv. Miloske Venere

Ako bi se njene mjere stavile u današnji kontekst, Šil bi prema svim mjerilima bila gojazna osoba, međutim 1912. godine njeno tijelo je bilo najbliže savršenstvu.

Novinarima je tada kazala da svoje zdravlje duguje zdravoj logici. "Jedem šta hoću i samo onda kad hoću", kazala je Šil.

Iako nije preferirala doručak, za ručak je voljela da pojede mesni narezak. Nije jela slatkiše, niti je ikad pila čaj ili kafu.

Bonus video: