Avanture jedne žabe: Od Kine do Južne Afrike u svijećnjaku

Vjeruje se da je preživjela putovanje iz Kine tako što je očvrsnula kožu da bi spriječila da se osuši, kao i usporavanjem disanja i otkucaja srca
319 pregleda 0 komentar(a)
zlatna žaba, Foto: Animal.discovery.com
zlatna žaba, Foto: Animal.discovery.com
Ažurirano: 22.12.2012. 18:59h

Izdržljivost jedne kineske žabe, koja je preživjela prekookeansku plovidbu zarobljena na jednom brodu, zadivila je mnoge Južnoafrikance od kojih je dobila tretman dostojan svjetskih zvijezda.

Žaba je u Kini uskočila u porcelanski svijećnjak i ostala zarobljena u njemu sve dok brodski tovar nije iskrcan u Kejptaunu.

Zvaničnici u Južnoj Africi su navodno planirali da uspavaju žabu, stahujući da bi mogla da nanese štetu ako bi je pustili u divljinu.

Žaba je, ipak, spasena u posljednjem trenutku. Letom južnoafričke aviokompanije "Mango erlajns", u petak je odnijeta u utočište za životinje u Johanesburgu. Dvosatni let bio je mnogo lakši za tog svjetskog putnika od višenedeljong putovanja dugog hiljade kilometara preko Indijskog okeana.

Žaba, nazvana Džek Bi Nimbl, imala je prvoklasni tretman, smještena je u providnu plastičnu posudu u pilotskoj kabini, u pratnji inspektora za zdravlje životinja.

Po slijetanju u Johanesburg, žaba je izvađena iz svoje kutije radi fotografisanja, u stilu filmskih zvijezda.

Pjegavo-braon žaba pripada azijskoj zlatnoj vrsti, koja se razmnožava tokom sezone monsuna

Pjegavo-braon žaba pripada azijskoj zlatnoj vrsti, koja se razmnožava tokom sezone monsuna. Vjeruje se da je preživjela putovanje iz Kine tako što je očvrsnula kožu da bi spriječila da se osuši, kao i usporavanjem disanja i otkucaja srca.

Žabu je u svijećanjku primijetio uplašeni kupac, kada je vidio njenu nogu kako viri iz svijećnjaka.

Žaba će u svom novom domu u kompleksu za zabavu Montekasino u Johanesburgu ostati u karantinu narednih nekoliko sedmica, a najavljeno je da će sljedećeg mjeseca biti izložena.

Bonus video: