Kako Poljaci sprječavaju nelegalnu sječu jelki

Pošto u svakoj poljskoj kući mora biti jelke za praznik, vlasti uoči Božića upozoravaju da se kazna može izreći i kupcu ukradenog stabaoca
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 11:42h

Za krađu jelki iz poljskih šuma prijeti čak i pet godina zatvora, a minimalna kazna je četvorostruka vrijednost ukradenog stabla.

Pošto u svakoj poljskoj kući mora biti jelke za praznik, vlasti uoči Božića upozoravaju da se kazna može izreći i kupcu ukradenog stabaoca.

Uz kazne, u Malopoljskom vojvodstvu na jugu Poljske prevencija je naoružana straža koja krstari šumama u potrazi za lopovima. U Švjentošiškom vojvodstvu na jugoistoku Poljske, poznatom baš po prostranim šumama jela, šumari i policija zajedno kontrolišu pijace i nelegalne prodavce.

Poljski zakoni gledaju na šume kao na nacionalno blago, bile one privatne ili državne, i za krađu jelke prijeti mandatna kazna od bar 125 eura - na licu mjesta kažu šumari.

Ako vrijednost jelke nije veća od 19 eura, uz kaznu lopovu prijeti i mjesec dana zatvora. Krađa veće, te i skuplje jelke, tretira se kao nelegalna sječa drva, za šta je, po poljskim zakonima, kazna do pet godina zatvora.

Bonus video: