Umjetnici uređuju duplericu "Plejboja"

Duplerica „Plejboja” će biti ispunjena radovima vodećih savremenih umjetnika
117 pregleda 0 komentar(a)
Vil Koton, Foto: Vil Koton
Vil Koton, Foto: Vil Koton
Ažurirano: 21.12.2012. 21:05h

Od kada je Hju Hefner 1953. godine pozajmio od majke 1.000 dolara da pokrene časopis, stranice „Plejboja” krasile su Džejn Mensfild i Merilin Monro a milioni muškaraca sa žudnjom iščekuju svaki novi broj. Prvi put u istoriji, u izdanju za januar/februar 2013, „Plejboj” će objaviti duplericu koja će redefinisati akt kao umetnost, piše Independent.

Sedmoro umetnika dobilo je odriješene ruke da odabere svoje radove bez ikakvih preduslova

Skoro 60 godina vladar u oblasti „golotinje sa ukusom”, duplerica „Plejboja” će biti ispunjena radovima vodećih savremenih umjetnika poput Trejsi Emin i Sindi Šerman. Magazin smatra da će na ovim slikama žensko tijelo biti predstavljeno kao pravo umjetničko djelo.

„Plejboj" ima dugogodišnju istoriju koketiranja sa „ozbiljnom” umjetnošću: na njegovim stranicama objavljivane su kratke priče Vladimira Nabokova, Ijana Fleminga i PG Vudhausa, ali duplerice sa fotografijama „zečica” su često imale kontroverzni prizvuk i bivale su zabranjene u Kini, Maleziji i Iranu.

Umjesto da budu nagrađeni kompletnom ženskom golotinjom iz svih uglova, čitaoci će u Novoj godini dobiti uvid u umjetnost koja preispituje „etiku ljudskog ponašanja i skrivene političke strukture društva”.

Sedmoro umetnika dobilo je odriješene ruke da odabere svoje radove bez ikakvih preduslova.

Umjetnički doprinos

Trejsi Emin (49), nekadašnja kontroverzna vodeća članica pokreta Mladi britanski umjetnici, sada članica Kraljevske akademije i nacionalno blago Britanije, dala je svoj doprinos djelom „Crtež usamljene stolice V” (Lonely Chair Drawing V).

Rad Trejsi Emin

Uticajna američka fotografkinja i rediteljka Sindi Šerman (58) se u svojim ranim radovima često osvrtala na „Plejboj”. U svom foto-serijalu „Duplerica” (Centerfold), pozirala je obučena sa blagim izrazima uznemirenosti i pomirenosti na licu.

Ona je za januarski broj magazina dala svoja dva eksplicitna rada bez naslova nastala 1992. godine.

Na jednoj je nago tijelo sa vještačkim delovima tijela i licem umjetnice. Na drugoj je plastična lutka naslonjena unazad sa raširenim međunožjem u prvom planu.

Rad Sindi Šerman

Nadrealčni "dezertni" pejzažista Vil Koton (47) kaže da njegovo djelo, „Kraljica šećerne pjene” (Cotton Candy Queen), savršeno ovaploćuje „Pjebojevu” duplericu.

„Model na ovoj slici je bila mis Rubi Valentajn, burleskna igračica iz Njujorka. Ona leži na oblaku šećerne pjene sa krunom od slatkiša”.

Slikar i fotograf Ričard Prins (63) priložio je fotografiju inspirisanu pop-kulturuom, „Djevojka bez naslova 2012” (Untitled Girlfriend 2012).

Rad Ričarda Prinsa

Na duplerici će se naći i fotografija sa neonskim natpisom „Uz punu saglasnost” (With Full Consent) američke ujmetnice Džil Medžid (39).

Bonus video: