Klavir iz "Kazablanke" prodat za više od 600.000 dolara

Japanski kolekcionar ponudio je klavir na kojem u filmu svira Sem (Duli Vilson), koji izvodi pjesmu "As Time Goes By" u ključnoj flešbek sceni u baru u Parizu
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 17:01h

Klavir iz čuvenog filma "Kazablanka" prodat je za više od 600.000 dolara na aukciji u Njujorku.

Ovaj klavir pojavljuje se u antologijskoj, jednoj od najpoznatijih scena na filmu uopšte, kada Rik, koga igra legendarni Hemfri Bogart, izgovori rečenicu: "Sviraj to ponovo, Sem".

Klavir je prodat nepoznatom kupcu iz Njujorka, javio je "BBC". Japanski kolekcionar ponudio je klavir na prodaju povodom 70. godišnjice kultnog filma.

Očekivalo se da će biti prodat za 1,2 miliona dolara. Vlasnik je prvobitno platio oko 154.000 dolara za klavir na aukciji krajem '80-tih.

Na njemu u filmu svira Sem, koga igra Duli Vilson, koji izvodi pjesmu "As Time Goes By" u ključnoj flešbek sceni u baru u Parizu.

Rik Blejn, koga igra Bogart, izgovori čuvenu rečenicu kad se on i Ilza Lund, koju igra Ingrid Bergman, naslanjaju na klavir, nazdravljajući čašama sa šampanjcem.

Prodaja klavira organizovana je povodom 70 godina od ovog filma iz 1942. godine, koji je dobio Oskara, a čija se radnja većinom dešava u marokanskom lučkom gradu Kasablanci.

Bonus video: