Gušter dobio ime po Obaminim zubima

Vjeruje se da je gušter živio prije 145 miliona godina i da je izumro, kao i većina dinosaurusa iz tog doba
0 komentar(a)
Barak Obama, Izbori SAD, Foto: Reuters
Barak Obama, Izbori SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2012. 18:41h

Američki naučnici nazvali su nedavno otkrivenog praistorijskog guštera "Obamadon gracilis" u čast 44. američkog predsjednika Baraka Obame i njegovih velikih zuba.

Kako prenosi Rojters, mali gušter koji se hranio insektima otkriven je u istočnoj Montani 1974. ali je kasnijom ponovnom provjerom utvrđeno da je bio pogrešno klasifikovan kao "Leptoccamops denticulatus" i da je zapravo reč o novoj vrsti.

Obamadon gracilis jedna je od devet novih vrsti koje su predstavljene početkom sedmice stručnoj javnosti.

Naučnici sa Jejla i Harvarda ime su mu dali kombinujući latinsku reč "obamadon" - Obamini zubi i "gracilis" što znači vitak.

"Ovi gušteri imali su velike ravne zube a Obama ima velike sekutiće i sjajan osmeh", rekao je paleontolog Nik Longrič.

Vjeruje se da je gušter živio prije 145 miliona godina i da je izumro, kao i većina dinosaurusa iz tog doba, prije oko 65 miliona godina kada je ogromni asteroid udario zemlju.

Longrič je dodao i da su naučnici čekali da prođu izbori u SAD kako bi dali ime gušteru.

"Djelovalo bi kao da mu se podsmijavamo da je izgubio, to što smo izumrlog guštera nazvali po njemu", objasnio je on i dodao da "Romnidon" nikada nije razmatrano a "Kintondon" jednostavno nije dobro zvučalo.

Obama nije prvi političar čije je ime iskorišćeno za klasifikovanje organizama. Izumrla vrsta ljenjivca Megalonyxx jeffersonii nazvana je po predsjedniku Tomasu Džefersonu koji je bio paleontolog amater.

Tri vrste buba 2005. imena su dobila u čast tadašnjeg predsjednika, potpredsjednika i državnog sekretara SAD. Jedan zglavkar sa Kariba nazvan je po Bobu Marliju, a Bijonse je "pozjamila" ime australijskoj konjskoj mušici. Ugrožena vrsta zeca nazvana je po osnivaču "Plejboja" Hjuu Hefneru.

Bonus video: