Od 2020: Komercijalni letovi na Mjesec

Nakon što misije postanu rutinske, cijena bi trebala da padne na oko 1,5 milijardi dolara za dvodnevni boravak za dvije osobe na Mjesecu
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 12:51h

Jedna privatna kompanija iz Kolorada (SAD), čiji su rukovodioci bivši direktori NASA-e, planira misije na Mjesec koje bi koštale oko 1,5 milijardi dolara po putovanju, što je djelić iznosa koji bi bio utrošen za sličnu vladinu operaciju, izjavili su zvaničnici kompanije.

"Naša vizija je da stvorimo pouzdan i pristupačan komercijalni sistem transporta na Mjesec", rekao je Geri Grifin, predsjedavajući kompanije "Golden Spike" i bivši direktor leta "Apollo".

U misijama će biti korištene postojeće rakete i svemirske letjelice koje se sada razvijaju za letove astronauta NASA-e na Međunarodnu svemirsku stanicu

U misijama će biti korištene postojeće rakete i svemirske letjelice koje se sada razvijaju za letove astronauta NASA-e na Međunarodnu svemirsku stanicu.

U zavisnosti od toga koliko se klijenata javi, iz kompanije je saopšteno da bi prva misija komercijalnog leta na Mjesec mogla biti spremna do 2020. godine.

Prije prve misije "Golden Spike" bi trebao da uloži između 7 i 8 milijardi dolara, kazao je zvaničnik kompanije Alan Stern.

Nakon što misije postanu rutinske, cijena bi trebala da padne na oko 1,5 milijardi dolara za dvodnevni boravak za dvije osobe na Mjesecu.

Galerija

Bonus video: