Kako krapovi love golubove

Ono što su francuski naučnici sa univerziteta u Tuluzu snimili je bilo pravo iznenađenje, jer do sada nije zabilježen nijedan ovakav slučaj ponašanja krapova
78 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2012. 14:47h

Pojas koja razdvaja vodu i kopno je fascinantno područje koje istražuju mnogi biolozi.

Za neke morske životinje, kao što su kitovi orke, on predstavlja mjesto na kojem ponekad mogu sebi priskrbiti obrok.

Posljednji primjer ovakvog ponašanja su zabilježili francuski biolozi, koji su nedavno posmatrali evropske krapove dok su, s velikim uspjehom, lovili golubove.

Ovakvo ponašanje krapova je pokazatelj da su ove ribe mnogo pametnije i da se mnogo lakše adaptiraju nego što se ranije vjerovalo

Ovakvo ponašanje krapova je pokazatelj da su ove ribe mnogo pametnije i da se mnogo lakše adaptiraju nego što se ranije vjerovalo.

Istraživanje su uradili Julien Cucherousset i Frederic Santoul sa univerziteta u Tuluzu, koji su posmatrali krapove sa mosta na rijeci Tarn na jugozapadu Francuske.

Ono što su snimili je bilo pravo iznenađenje, jer do sada nije zabilježen nijedan ovakav slučaj ponašanja krapova.

Dakle, snimili su 45 pokušaja lova na golubove. Od toga je 28 bilo uspješno. Jedan uspješan napad od četiri izvedena može se smatrati izuzetno uspješnim za bilo koju vrstu lova, a pogotovo za pojas između vode i kopna.

Ono što su naučnici takođe otkrili je da su ove ribe, umjesto vizuelnih naznaka, za lociranje plijena koristile vibracije u vodi.

Krapovi su, tako, napadali samo golubove koji su se kretali po vodi.

Bonus video: