Astronom Branislav Vukotić: Treba razmisliti o naseljavanju drugih planeta

On je objasnio da se planeta posmatra kao živi organizam, a da bi ona mogla biti živa neophodno je da bude pogodne veličine
77 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 15:57h

Za milijardu ili više godina Zemlja možda više neće biti nastanjiva pa je zato dobro razmišljati o naseljavanju drugih planeta, poručio je astronom Branislav Vukotić. On je na tribini “Naseljavanje kosmosa” na Univerzitetu Donja Gorica kazao da postoji veliko interesovanje javnosti za ovu oblast, ali da za sada treba razmišljati samo o istraživanju Marsa.

“Kada naučimo nešto o Marsu možemo da razmišljamo o nastanjivanju nekih drugih planeta”, rekao je Vukotić. On je istakao da u budućnosti možemo razmišljati i o eksploatisanju pojedinih resursa sa drugih planeta, ali da je za to potrebna velika količina energije sa kojom danas ne raspolažemo.

“Ogromna energija je potrebna je ne samo za nastanjivanje, nego i za put i zaustavljanje na nekoj planeti, pa su izgledi za neko aktivnije međuzvezdano putovanje jako, jako pesimistični”, ocijenio je Vukotić.

On je objasnio da se planeta posmatra kao živi organizam, a da bi ona mogla biti živa neophodno je da bude pogodne veličine, da ima unutrašnju toplotu, magnetno polje i vodu, zračenje od matične zvijezde ali i stabilnost. Svi ti parametri omogućavaju uslove za život na nekoj planeti koja se istražuje.

“Jako je bitno i da li se neka otkrivena planeta nalazi blizu ili dalje od zone kontinuirane nastanjenosti, kako bi se moglo govoriti o tome da li bi uopšte moglo da bude života na njoj”, kazao je on i objasnio da za sada nije nađen život na drugim planetama. Takođe, Vukotić je rekao i da ima planeta sličnih Zemlji, ali da nije riječ o velikom broju takvih planeta.

On je podsjetio da je kolonijalizacija Zemlje bila podstaknuta željom za profitom, pa se slično može očekivati i sa Kosmosom.

“Privatizacija istraživanja u kosmosu jako bitna i možda put kojim treba ići”, naglasio je Vukotić.

Vukotić je na pitanje studenata o predviđenom “smaku svijeta” kazao da će i “ovaj proći kao i svi do sad”.

“Filozofski gledano, smak svijeta se približava, ne može da se odaljava. Ipak, Zemlja je jako kompeksan sistem tako da to ne možemo da predvidimo”, naglasio je on. Prema njegovim riječima, naučnici jedino mogu da prate bliske objekte da bi se zaštitili, ali ne mogu znati kada će do Smaka doći.

Bonus video: