Ledeni hotel na sjeveru Laponije uskoro spreman za prve goste

Pri odlasku iz hotela svi gosti će dobiti potvrdu da su proveli noć na minus sedam stepeni
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2012. 12:08h

U Jukasjaerviju, malom selu u švedskoj Laponiji, na samom sjeveru zemlje 20-ak radnika gradi hotel od ledenih blokova koji će se otopiti na proljeće.

Radnici poput Lego kockica slažu velike ledene blokove, kako bi u Jukasjaerviju uskoro bio završen hotel sa 60-ak soba.

Arhitekte su zamislile divovski iglu sa arkadama, nekoliko ledenih kupola, barom i više dvorana, pa čak i kapelicu u kojoj će se za nekoliko dana sklapati brakovi i obavljati krštenja.

"Icehotel" bi svoja vrata prvim gostima trebao da otvori 7. decembra, prenosi "Romandie".

"Ovdje se radi o trci sa vremenom i borbi sa vremenskim uslovima. U potpunosti zavisimo od vremenskih uslova, postoje rokovi koje moramo ispoštovati, ali nam vrijeme ne ide na ruku baš svake godine", rekla je Beatris Karlson koja nadzire izgradnju hotela.

Nakon većih radova, objasnila je, treba postaviti namještaj - također ledeni, veliki bar, skulpture, rasvjetu, izrezbariti ukrase u ledu.

Iznos od oko 580.000 eura namijenjen je samo za ukrase u hotelu. U šest apartmana će umjetnici izraditi umjetnička djela u ledu.

Gosti će spavati na krevetima prekrivenim krznom lisice u krznenim vrećama za spavanje. Pri odlasku iz hotela svi gosti će dobiti potvrdu da su proveli noć na minus sedam stepeni.

Temperature su vani mnogo niže, ponekad i minus 40 stepeni, ali u hotelu je "mnogo toplije" i najniža temperatura je minus 8.

Noćenje u hotelu je između 255 i 810 eura.

Bonus video: