Vratio se prvi srpski vampir: Sava Savanović traži mjesto da se skrasi

Nakon objave da se vampir vratio, selo Zarožje opsjedaju novinari, što će, nadaju se u lokalnoj upravi, pomoći privredu tog mjesta
437 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 19:53h

Naoružani kamerama i mikrofonima, ali bez bijelog luka, evropski novinari, i pored činjenice da je riječ o sujevjerju, ovih dana sa strahom obilaze Zarožje, sasvim obično selo u blizini Bajine Bašte, koje, prema glasinama, ponovo obilazi njegov najpoznatiji stanovnik - vampir Sava Savanović.

Mještanin Miodrag Vujetić kaže da pred Savom treba biti razuman i smiren, ne treba mu se smijati...

"Komšija kao komšija, održavaš vezu sa komšijom, kao i sa košuljom", kaže Vujetić o tome kako treba održavati odnos sa lokalnim vampirom.

TV Vijesti, Saša Palibrk

Svjesni su mještani činjenice da je drugi dolazak Save Savanovića među Srbe samo marketinški trik.

Ipak, Milka Prokić kaže da je, makar po pričama starih, nečeg osim legende, bilo u toj priči o Savi - da je on živio i selu Zarožje.

"Mi smo tu priču naslijedili od naših starih i tako je prenosimo novim generacijama".

Stari su, kaže Prokić, pričali da su se vampiri prikazivali u različitim oblicima - obliku leptirice, u obliku plasta...

Upravo je iz marketinških razloga lokalna samouprava izdala zvanično saopštenje da je poslije pada krova sa vodenice u kojoj je Sava Savanović živio, ako se to za vampira može reći, vampir ovih dana ljut i da traži novo mjesto da se skrasi.

Zato je valjda toliko aktivan da za njim tragaju i bjelosvjetski novinari.

Seljanin Miodrag Matić se nada da će novinari nastaviti da dolaze i vide gdje je Sava stvarno živio, te da će to pomoći da selo postane popularno.

Sava Savanović se vodi kao prvi sprski vampir i, ko zna, možda i pokrene lokalnu turističku privredu. Već je ušao u književnost kao lik pripovijetke Milovana Glišića "20 dana poslije", ali i u film, legendarni horor "Leptirica" iz 1973. godine.

Bonus video: