Filmskom trilogijom Kazahstan veliča predsjednika Nazarbajeva

Opozicija oštro kritikuje triologiju i ističe da je film tek mali dokaz kulta ličnosti koji vlada zemlji sa 17 miliona stanovnika, a što šteti ugledu zemlje
2 komentar(a)
Nursultan Nazarbajev, Foto: Rojters
Nursultan Nazarbajev, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.11.2012. 10:00h

Kazahstan 1. decembra slavi "Dan prvog predsjednika", dan kada je izabran Nursultan Nazarbajev, jedini predsjednik zemlje nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. koji je izgradio kult ličnosti o čemu svjedoči i filmska trilogija "Vođin put".

"Nebo mog djetinjstva", prvi dio trilogije prikazan je 2011. a posvećen je djetinjstvu dječaka koji je oduševio već u porodilištu gdje su mu babice prorekle veliku budućnost.

Zatim slijede snimci dječaka koji igrajući se kamenjem podiže grad, u aluziji na Astanu, buduću prijestonicu Kazahstana.

U jednom trenutku dječak na svoju konstrukciju vizionarski polaže cvijet koji oblikom podsjeća na najviši toranj Astane, Bajterek, simbol grada koji je Nazarbajev 1997. proglasio prijestonicom.

Drugi dio trilogije snima se u Kazahstanu, Rusiji i Estoniji i trebao bi da bude prikazan 6. jula 2013., na predsjednikov rođendan.

Posvećen je mlađim danima budućeg vođe koji je počeo da radi kao metalski radnik i postao 1989. prvi sekretar lokalne Komunističke partije, prenosi agencija AFP.

O sadržaju filma tek se zna za epizodu iz Estonije gdje američka novinarka izražava nevjericu da je Sultan (tako se predsjednik naziva u filmu) običan radnik i tvrdi da je sin visokog partijskog člana. Mladić tada dramatičnim gestom pokazuje svoje žuljave radničke ruke.

Treći dio filmske trilogije očekuje se za dvije godine.

Danas 72-godišnji predsjednik Nazarbajev, koji je pobijedio na izborima 2011. sa 95 odsto glasova, ima i muzej koji veliča njegova dostignuća, a u ustavu zemlje upisan je kao suautor državne himne.

Godine 2010. proglašen je vođom nacije, iako se tomu službeno usprotivio.

Opozicija oštro kritikuje triologiju i ističe da je film tek mali dokaz kulta ličnosti koji vlada zemlji sa 17 miliona stanovnika, a što šteti ugledu zemlje u međunarodnoj zajednici.

Bonus video: