Dejana je Crnoj Gori donijela zlato

Svjetsko takmičenje u modernom plesu je održano u njemačkom gradu Riza, a Dejana je među preko 40 takmičara iz cijelog svijeta, prošla četiri kruga i stigla do finala
66 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 18:07h

Jedanaestogodišnja Dejana Bajić iz Novog Sada, članica plesnog kluba “Habanera” iz Bara, trijumfovala je na svjetskom prvenstvu u modernom plesu u kategoriji show dance i Crnoj Gori donijela prvu zlatnu medalju sa međunarodnih takmičenja tog ranga.

Šampionat je održan u njemačkom gradu Riza od 26. do 28. novembra, a Dejana je u jakoj konkurenciji od 41 takmičarke iz cijelog svijeta, prošla četiri kruga i stigla do finala u kome je pobijedila prošlogodišnju prvakinju svijeta iz Rusije.

Dejana, koja ide u šesti razred Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, a pri tom pohađa i treći razred osnovne baletske škole, na takmičenju je igrala uz numeru “Popular” iz mjuzikla “Wicked”, a koreografiju je osmislila i sa djevojčicom uvježbala Gordana Oreščanin (poznata kao jedan od sudija u serijalu “Plesom do snova”), koja je njen trener već šest godina.

Vrhunska tehnika i koreografija: Sa takmičenja, Foto: Privatna arhiva

O tome, ali i Dejaninim vezama sa Crnom Gorom, čijom se zastavom ogrnula i čiju je himnu odslušala na dodjeli medalja, pričala je za Vijesti djevojčicina majka Danijela Bajić.

"Koreografija kojom se predstavila je bila potpuno dječija i odslikala je priču u kojoj jedna ljepotica ubjeđuje drugu (“manje lijepu”) da joj dozvoli da je učini popularnom u školi. Sudijama je pokazala tehniku koja se zove jazz dance, i to na veoma visokom nivou. Pokazala je koreografiju svjetskog kvaliteta, što joj je i obezbijedilo zlatnu medalju" objasnila je Dejanina majka.

Dejana se do prošle godine takmičila za Srbiju, ali ove godine plesna reprezentacija Srbije ima problema. Zato sam insistirala da Dejana 'zaigra' za crnogorsku reprezentaciju i san mi se ostvario

"Ja sam iz Crne Gore, a udala sam se u Novom Sadu, moja majka i sestra i mnogobrojna rodbina žive u Crnoj Gori. Dejana se do prošle godine takmičila za Srbiju, ali ove godine plesna reprezentacija Srbije ima problema. Zato sam insistirala da Dejana 'zaigra' za crnogorsku reprezentaciju i san mi se ostvario. Izabrala sam 'Habaneru', jer imam izvanrednu komunikaciju sa njihovom upravom", objasnila je Bajićeva, zahvalivši se upravi plesnog kluba “Habanera”.

Upitana da prokomentariše Dejanino vidno uzbuđenje prilikom primanja pehara, Danijela Bajić kaže:

“Ona je jako emotivno dijete, što se može vidjeti i u njenim plesnim numerama. Mnogo problema smo imali dok se nismo pojavili na ovom takmičenju i koliko god da se trudite da ih sačuvate od problema, djeca to ipak upiju. Dakle, sve joj se skupilo i dijete se isplakalo od sreće i emotivnog naboja, svjesno da je najbolje u tako velikoj konkurenciji djece iz cijelog svijeta”.

Dejana Bajić svoj uspjeh svakako duguje treneru Gordani Oreščanin koja sa njom radi već šest godina.

"Zbog fizičke udaljenosti i nemogućnosti svakodnevnog dolaska u Podgoricu, Dejana trenira u Novom Sadu, u plesnom klubu “Viva dance” sa Gordanom Oreščanin. Sjetite se onog strogog trenera u “Plesom do snova” i sve će vam biti jasno. Ona obožava svog trenera i njih dvije su pravi tandem koji osvaja medalje na svim takmičenjima. Dobitnu kombinaciju ne treba mijenjati, jer smo jako zadovoljni kako Dejana napreduje sve ove godine", kazala je Danijela Bajić.

Dejanin nastup u finali šou programa Ja imam talenat

Dejana je član “Habanere” od septembra ove godine. Sa reprezentacijom Srbije prošlih godina osvojila je četiri zlatne i tri bronzane. Široj publici poznata je kao finalistkinja prošlogodišnjeg izdanja šoua “Ja imam talenat”.

Igra u kojoj uživa

Na pitanje da li je Dejana imala tremu pred nastup, njena majka odgovara sa “ne”.

"Ona je pod palicom stručnjaka i ja se za to uopšte ne brinem. Sve ove godine su mi pokazale da je tajna njenog velikog uspjeha u psihofizičkoj pripremi. Dok se druga djeca tresu od treme, moja Dejana sve podnosi sa osmijehom i za nju je sve to još igra u kojoj uživa.

Tu snagu i tu spremnost za nastup ne mogu da vam objasnim. To je u njoj. Ona je rođeni pobjednik upravo zbog toga. Naravno, mnogo elemenata je potrebno da se dođe do ovakvog uspjeha, ali, eto, mi smo ih sve ispunili", kaže Danijela Bajić.

Galerija

Bonus video: