Njujork: Prvi dan u novijoj istoriji bez ubistava

Uprkos ukupnom rastu kriminaliteta od 3%, broj ubistava je u Njujorku u odnosu na prošlu godinu smanjen za čak 23%, što je najniža stopa u posljednjih pola vijeka
5 komentar(a)
Njujork, Foto: Topwalls.net
Njujork, Foto: Topwalls.net
Ažurirano: 29.11.2012. 19:51h

Njujork je proslavio prvi dan u novijoj istoriji bez nasilnih zločina. Policija je saopštila da su protekla puna 24 časa bez ubistava i pucnjava, prenosi portal B92.

"BBC" javlja da je u julu povećan broj ubistava, što su tabloidi iskoristili da taj period nazovu "krvavim ljetom", ali je sada broj ubistava najmanji od 1960. godine.

Prema zvaničnim statistikama, uprkos ukupnom rastu kriminaliteta od tri odsto, broj ubistava je u Njujorku u odnosu na prošlu godinu smanjen za čak 23 odsto, što je najniža stopa u posljednjih pola vijeka.

Ove godine je zabilježeno 366 ubistava u Njujorku, dok su u istom periodu 2011. zabilježena 472 ubistva.

Eksperti tvrde da je to zapanjujuće nizak broj, s obzirom na populaciju od oko osam miliona ljudi, a zasluge pripadaju agresivnoj taktici gradskih vlasti za prevenciju zločina.

Ove godine je zabilježeno 366 ubistava u Njujorku, dok su u istom periodu 2011. zabilježena 472 ubistva

Djelovanje policije u posljednjem periodu zasniva se na mnogo češćim rutinskim kontrolama, što je pomoglo da se sa ulica uklone stotine komada ilegalnog oružja, iako kritičari kažu da se zbog toga "stotine hiljada crnaca i Latinosa zaustavljaju bez razloga".

Što se tiče ostalih američkih gradova koji se bore s kriminalom, u Čikagu su, uprkos populaciji od samo 2,7 miliona, ove godine zabilježena 462 ubistva, dok je u Filadelfiji (koja ima milion i po stanovnika) zabilježeno 301 ubistvo.

Bonus video: