Njemačka želi da zabrani seks sa životinjama

Njemačka je ozakonila zoofiliju 1969. osim za slučajeve kada životinja trpi "znatnu štetu", ali su grupe za zaštitu životinja pokrenule kampanju za izmjenu ovog zakona
395 pregleda 29 komentar(a)
Koza, Foto: Wikipedia.org
Koza, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 28.11.2012. 14:24h

Njemački parlamentarni odbor za poljoprivredu priprema dopunu zakona kojim bi se polni odnos sa životinjama proglasio "neprimjerenim" što bi znatno olakšalo kažnjavanje počinitelja, ali se udruženje zoofila tome protivi.

Kako prenosi BBC, Njemačka je ozakonila zoofiliju 1969. osim za slučajeve kada životinja trpi "znatnu štetu", ali su grupe za zaštitu životinja pokrenule kampanju za izmjenu zakona, a glasanje se očekuje 14. decembra u Bundestagu.

"Direktnom zabranom lakše će se izricati kazne i poboljšati zaštita životinja", rekao je za list "Tageszeitung" čelnik odbora Mihael Goldman.

Kaznom do 25.000 eura mogla bi da se kazni osoba koja bi prisilila životinju na "polni odnos".

Predlogu se protivi grupa "Zoofili za toleranciju i informisanje" (ZETA) koji će zakonskim sredstvima osporavati izmjenu zakona.

"Nezamislivo je da se polni čin sa životinjom kažnjava bez dokaza da je životinja pretrpjela ikakvu štetu", kazao je predsjednik grupe Mihael Kiok i objašnjava da oni "životinje shvataju kao partnere".

"Ne prisiljavamo ih ni na šta. Životinje je lakše razumjeti nego žene".

Polni odnos sa životinjama zabranjen je u mnogim evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Francuskoj i Švajcarsku.

U Velikoj Britaniji je zakon promijenjen 2003. kada je maksimalna kazna doživotnog zatvora smanjena na dvije godine, piše BBC.

Polni odnos sa životinjama dopušten je (nije kažnjiv) u Belgiji, Danskoj i Švedskoj koja razmišlja o izmjeni ovog zakona.

Bonus video: