Dešifrujte tajnu poruku iz Drugog svjetskog rata

Britanski šifranti ne mogu da dešifruju poruku koja je nedavno nađena na nozi mrtvog goluba, prenosi BBC. Zbog toga su pozvali dobrovoljce da im u tome pomognu
4 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 16:15h

Ostaci goluba su nađeni prije nekoliko nedjelja u jednom dimnjaku u Sariju, a sa njima i poruka iz Drugog svjetskog rata.

Od tada se eksperti iz vladine obavještajne agencije GCHQ muče da dešifruju poruku. Oni su rekli da je skoro nemoguće dešifrovati je bez dodatnih informacija, a neke od njih bi mogle da dođu iz javnosti.

Poruku je otkrio David Martin dok je renovirao dimnjak svoje kuće u Sariju.

Među smećem našao je i ostatke mrtvog goluba, zajedno sa nogom i parčetom papira u malom crvenom kanisteru zakačenom za nju.

Na papiru je rukom ispisano 27 grupa od po pet slova. U potpisu stoji skraćenica "Sjt", kojom se ranije označavala titula “Narednik”, zbog čega se pretpostavlja da je poruka poslata iz jedne vojne jedinice.

Ali stručnjaci nisu uspjeli da identifikuju cijeli potpis “W Stot Sjt", kao ni šifru "X02" koja označava primaoca.

"Nismo se zapravo ni nadali da ćemo moći da pročitamo poruku, jer su se ovakve šifre pravile da bi se koristile tokom neke operacije i da mogu da ih razumiju samo pošiljaoci i primaoci. Osim ako ne dobijemo neke informacije o tome ko ju je kome slao, nećemo moći da saznamo koji je tip šifre korišten2, rekao je jedan zvaničnik GCHQ-a.

Stručnjaci vjeruju da je ova poruka mogla da bude šifrovana na dva načina – ili “ključem” koji znaju samo pošiljalac i primalac, ili pomoću knjige šifara.

Obje mogućnosti ostavljaju malo nade u otkrivanje značenja poruke.

Zbog toga su stručnjaci iz GCHQ-a pozvali sve dobrovoljce da daje svoje predloge ili bilo kakve informacije koje bi mogle biti od koristi u ovom slučaju.

Na sajt BBC-ja se mogu prijaviti svi koji misle da mogu pomoći u dešifrovanju poruke.

Galerija

Bonus video: