Ni majmuni nisu ravnodušni na nepravdu: Ljuti zbog nejednake "zarade"

Bijes i razočaranje zbog očigledne nepravde kapucin je pokazao skačući po kavezu i pokušavajući da i sam dohvati grožđe kojim se sladio njegov novi suparnik
50 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 08:26h

Baš kao ni ljudi, ni majmuni nisu ravnodušni na nepravdu, pokazao je eksperiment naučnika sa Emori univerziteta u Atlanti. Kada su za isti obavljeni zadatak dva majmuna bila nejednako nagrađena, onaj koji je ostao oštećen se razbjesnio i gađao naučnicu krastavcem.

Primatolog Frans de Val je prije deset godina izvršio eksperiment sa majmunima kapucinima, kojim je dokazao da primati burno reaguju na nepravdu. Profesor na Emori univerzitetu ponovio je ogled ove godine, a rezultate je zabilježio kamerom.

Dva majmuna su dobila isti zadatak - da kroz rupu na staklu dodaju naučnici kamen. Iako su obje životinje bile podjednako uspješne, jedna je kao nagradu dobila komadić krastavca, a druga zrno grožđa.

Kada je majmun u lijevom kavezu prvi put dobio krastavac, pojeo ga je bez razmišljanja, ali čim je shvatio da je njegov prijatelj bogatije nagrađen, počeo je da odbija krastavce i da ih izbacuje kroz otvor na staklu.

Bijes i razočaranje zbog očigledne nepravde kapucin je pokazao skačući po kavezu i pokušavajući da i sam dohvati grožđe kojim se sladio njegov novi suparnik.

"Ako oba majmuna nagradite krastavcem, bez problema će obaviti zadatak i do 25 puta zaredom. Međutim, ako jednom date grožđe i tako narušite jednakost, stvari se mijenjaju", izjavio je Frans de Val, a prenosi Dejli mejl.

Profesor je dodao da je isti eksperiment izvršen nad šimpanzama, psima i pticama, i svaki put je davao jednake rezultate.

Bonus video: