Spaljena gitara Džimija Hendriksa na aukciji

Gitara je, poslije smrti muzičara, prešla u ruke menadžera njegove izdavačke kuće Džejmsa Rajta
0 komentar(a)
Džimi Hendriks, Foto: YouTube
Džimi Hendriks, Foto: YouTube
Ažurirano: 21.11.2012. 15:53h

Gitara koju je Džimi Hendriks spalio na sceni 1967. godine pojaviće se iduće sedmice na aukciji bez tragova oštećenja. Stručnjaci procJenjuju da bi gitara mogla da bude prodata za 125.000 funti.

“Pit Taunsend je razbio svoju gitaru što je iznerviralo Džima koji je želio da ga nadmaši"

Publika na festivalu Monterej u blizini San Franciska nije znala da je Hendriks svoju omiljenu crnu Fender Stratokaster gitaru zamijenio za drugu nekoliko trenutaka prije nego što ju je polio benzinom i zapalio tokom izvođenja “Wild Thing”.

Kako nije želio da jedan Pit Taunsend iz “The Who” bude bolji od njega, budući da je nastupio prvi i razbio svoju gitaru, Hendriks je odlučio da svoju spali, piše “Indipendent”. Kako nije mogao da se natjera da uništi svoju voljenu gitaru, tajno ju je zamijenio za manje vrijedan instrument.

Fotografija za istoriju

Fender Stratokaster je Hendriks nastavio da koristi na svojoj američkoj turneji. Gitara je, poslije smrti muzičara, prešla u ruke menadžera njegove izdavačke kuće Džejmsa Rajta.

Fotografija njega kako se naginje iznad zapaljene gitare pojavila se na naslovnoj stranici “Rolling Stone”

“Pit Taunsend je razbio svoju gitaru što je iznerviralo Džima koji je želio da ga nadmaši. Tada je svirao na crnoj gitari i pred sam kraj nastupa zamijenio ju je za drugu koju je i zapalio. U to vrijeme crni Fender je bio njegova omiljena gitara i nije želio da je uništi”, rekao je Rajt.

U to vreme Hendriks je bio velika zvijezda u Britaniji, ali i relativno nepoznat muzičar u SAD. Fotografija njega kako se naginje iznad zapaljene gitare pojavila se na naslovnoj stranici “Rolling Stone” magazina i ušla je u rokenrol istoriju, a njega pretvorila u legendu.

Gitara je u relativno dobrom stanju sa izuzetkom nekoliko ogrebotina i pojaviće se na aukciji u Londonu 27. novembra.

Bonus video: