19. novembar - Dan muškaraca

Ovo je prilika da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajedinci, porodici, braku i poslu
271 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 15:39h

19. novembar - Dan muškaraca.

Cilj obilježavanja ovog datuma je da se doprinese zdravlju muškarca, mladića i dječaka, harmonizaciji odnosa među polovima, promociji rodne ravnopravnosti i naglašavanju pozitivne uloge muškarca u društvu.

Izdvojila su se tri primarna cilja obilježavanja ovog datuma:

1. Podizanje svijesti o zdravlju muškaraca i dječaka

Analize su pokazale da je životni vijek muškarca u prosjeku sedam godina kraći od životnog vijeka žene. Život muškarca u svijetu je povezan sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.

Činjenica je da muškarci češće obolijevaju od raka, moždanih i srčanih udara, nepravilno se hrane i generalno su često nemarni prema svom tijelu.

2. Promocija rodne ravnopravosti

Promocija jednakosti putem dijaloga i zajedničkog obilježavanja ovog datuma, može doprinijeti jačanju rodne ravnopravnosti i poboljšanju odnosa među polovima. Uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 10 i 50 odsto žena osjetilo je na svojoj koži neki oblik fizičkog nasilja od partnera. Poenta je zagovarati tezu da savremeni muškarac želi da živi u budućnosti koja neće poznavati nasilje nad ženama.

3. Isticanje pozitivnih muških uzora u različitim oblastima društva

Ovo je prilika da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajedinci, porodici, braku i poslu. Treba pokazati da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primjere, naglašavajući pri tome njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Međunarodni dan muškaraca se obilježava od 19. novembra od 1999. godine u 50 zemalja svijeta na svim kontinentima. Svjetski dan muškaraca je priznale su i Ujedinjene nacije, a njegovo obilježavanje počelo je u državi Trinidad i Tobago.

Kada je u pitanju naš region, Bosna i Hercegovina već drugu godinu zaredom obilježava ovaj dan.

Galerija

Bonus video: