Australijski naučnik predložio dozvole za pušače

"Pušači bi morali prilikom svake kupovine cigareta da pokažu dozvolu ovjerenu od nadležne institucij"
5 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 14:16h

Australijski naučnik Sajmon Čepman predložio je da se u okviru kampanje borbe protiv pušenja, uvedu dozvole za pušace, koje bi bile obavezne prilikom svake kupovine cigareta, za čije bi se izdavanje plaćala taksa. Reizdavanje bi zavisilo od poštovanja ograničenja o dozvoljenom broju cigareta.

Izdavanje nove dozvole bi bilo uslovljeno ograničenjem svakodnevne potrošnje

U reviji "PloS Medicin", australijski profesor sa univerziteta u Sidneju objavio je studiju u kojoj predlaže uvođenje specijalnih dozvola za pušače koje bi vlasti odobravale na godinu dana, a time bi se, smatra on, smanjio broj pušača, posebno među maloletnicima.

"Pušači bi morali prilikom svake kupovine cigareta da pokažu dozvolu ovjerenu od nadležne institucije, a prodavci ne bi smjeli da prodaju cigarete klijentima bez dozvole", objasnio je australijski naučnik.

Pušači bi, kako predlaže Čepman, morali da plate taksu za izdavanje godišnjih dozvola, a iznos bi zavisio od godišnje potrošnje svakog pojedinca.

Britanski istraživač Džef Kolin usprotivio se ideji australijskog kolege okarakterisavši je "autoritarističkom"

Izdavanje nove dozvole bi bilo uslovljeno ograničenjem svakodnevne potrošnje.

Prilikom kupovine cigareta, u dozvoli bi se bilježio broj kupljenih cigareta tako da se pojedincu sa prekoračanom količinom kupljenih cigareta dozvola više ne bi izdavala, a samim tim bi mu se onemogućila dalja kupovina duvana.

U istoj reviji, britanski istraživač Džef Kolin usprotivio se ideji australijskog kolege okarakterisavši je "autoritarističkom" pošto insistira na posljedici, umjesto na uzroku, a glavni krivac ovog poroka je, ističe on, duvanska industrija, a ne sami pušači.

Bonus video: