Rasulo - riječ godine

Oksfordski rječnik "omnishambles" je definisao kao "situaciju kojom je potpuno pogrešno rukovođeno i koja je karakterisana nizom grešaka i loših proračuna"
51 pregleda 1 komentar(a)
omnishambles, Foto: Oup.com
omnishambles, Foto: Oup.com
Ažurirano: 13.11.2012. 21:47h

Oksfordski rječnik engleskog jezika za riječ godine izabrao je "omnishambles" što u prevodu znači "opšte rasulo".

Ta riječ, po izdavaču, najbolje oslikava proteklih 365 dana, jer se često koristila za propuste u britanskim medijima i vladi, kao i za propuste u organizaciji londonskih Olimpijskih igara.

Oksfordski rječnik "omnishambles" je definisao kao "situaciju kojom je potpuno pogrešno rukovođeno i koja je karakterisana nizom grešaka i loših proračuna".

Inače, kovanicu "omnishambles" napravili su pisci satirične televizijske emisije "Usred stvari" (The Tick of It), a leksikografkinja Susi Dent rekla je da je ta riječ izabrana zbog svoje popularnosti, ali i "lingvističke plodnosti".

Tako su Britanci od "omnishambles" stvorili i riječ "Romneyshambles" (romnijevsko rasulo) koju je britanska štampa koristila kada je republikanski kandidat za predsjednika SAD Mit Romni izrazio sumnje u mogućnosti Londona da uspješno organizuje Olimpijske igre.

Ove godine pobjednik za SAD je riječ "gif" koja označava kompjuterski grafički format (graphic interchange format). Ovaj format se često koristi za slike na internetu, a omogućava i animacije.

Bonus video: