Kina: Izabrano 16 finalista za "pambasadore"

Na grupnoj fotografiji centra nalazi se sedam beba pandi - četiri mužjaka i tri ženke, koje će biti "štićenice" pambasadora
0 komentar(a)
Panda, Foto: Landsofwisdom.com
Panda, Foto: Landsofwisdom.com
Ažurirano: 07.11.2012. 14:19h

Centar za pande u kineskom gradu Čengdu objavio je fotografiju mladunčadi rođenih izmedu jula i septembra ove godine i najavio imena 16 finalista za "pambasadore", ili panda ambasadore, globalnog projekta širenja svijesti o pandama, u kojem je učestvovalo na hiljade takmičara širom svijeta.

Na grupnoj fotografiji centra nalazi se sedam beba pandi - četiri mužjaka i tri ženke, koje će biti "štićenice" pambasadora.

Najstariji je Oreo rođen na dan otvaranja Olimpijade u Londonu, kome je "kuma" bila Rebeka Revič, 29-godišnja pravnica iz Los Anđelesa i jedna od finalistkinja konkursa za pambasadore.

Svih 16 finalista imaće priliku da rade sa pandama, da učestvuju u programu koji priprema pande za povratak u prirodu

Ukupno 255.000 korisnika Fejsbuka učestvovalo je u prvom kolu konkursa tokom kojeg su morali da dokažu svoju ljubav i znanja o pandama i njihovom uzgoju.

Polu-finalna takmičenja održana su u SAD, Velikoj Britaniji, Singapuru i Kini, a iz svakog regiona izabrani su finalisti koji su doputovali u Čengdu gdje će boraviti do 16. novembra, kada će biti poznata imena troje pobednika.

Povratak u prirodu

Svih 16 finalista imaće priliku da rade sa pandama, da učestvuju u programu koji priprema pande za povratak u prirodu. Biće upoznati i sa prirodnim staništima pandi kako bi proširili svoja znanja o ovim ugroženim životinjama.

Pambasadori će godinu dana raditi na promovisanju Fonda za reintegraciju pandi

Da bi se našli među troje pobjednika, takmičari će morati da, pored rada sa pandama, pokažu sposobnost širenja poruke o zaštiti pandi.

"Moj životni san je da brinem o pandama", kaže Li Lin Čang, finalistkinja iz Singapura, dodajući da bi joj titula pambasadora pomogla da i sama "doprinese zaštiti ovih divnih životinja".

Pambasadori će godinu dana raditi na promovisanju Fonda za reintegraciju pandi. Putovaće po svijetu i posjećivati pande u raznim zemljama, podižući svijest o njihovoj ugroženosti u lokalnim sredinama.

Bonus video: