Međunarodni dan interneta: Simbol naše civilizacije

Na ovaj dan 1969. godine u 22.30 časova, u laboratoriji na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, prva elektronska poruka poslana je s jednog kompjutera na drugi
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 19:48h

Danas se slavi vrlo bitan dan u istoriji čovječanstva, dan koji je promijenio način na koji svijet komunicira, kupuje, putuje, uči i ostaje "u toku" sa aktuelnim dešavanjima.

Danas je Međunarodni dan interneta.

Na ovaj dan 1969. godine u 22.30 časova u laboratoriji na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, prva elektronska poruka poslana je s jednog kompjutera na drugi.

Profesor informatike Lionard Klajnrok nadzirao je apsolventa Čarlija Klajna, koji je poslao poruku preko računarske mreže programeru Bilu Duvalu.

"Željeli smo samo da pošaljemo jednostavnu riječ 'login' (prijava) na Stenford istraživački institut" , rekao je Klajnrok

Iako poruka nije inspirativna ili previše misaona, ona je bila vrlo značajna - Klajn je otkucao slova "L" i "O". Duval je poruku primio prije nego što se sistem srušio.

"Željeli smo samo da pošaljemo jednostavnu riječ 'login' (prijava) na Stenford istraživački institut" , rekao je Klajnrok.

Poruka, koja se sastojala od jedne riječi "login", poslana je u cjelosti nakon sat vremena.

Tim činom je začet ARPANET (Research Projects Agency Network) i mreža iz koje će kasnije nastati internet je rođena.

Čarli Klajn

Decenijama nakon tog dana internet koristi više od dvije miljarde ljudi.

Danas, najveći broj korisnika interneta ima ujedno i najmnogoljudnija zemlja naše planete - Azija.

Galerija

Bonus video: