Kad poruka u boci pređe okean: Devetogodišnjak pronašao pošiljaoce

"U Montrealu smo pronašli Šarlen i Klaudiju, danas 20-godišnjakinje. Bile su oduševljene i odmah su me kontaktirale putem Skajpa"
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 11:14h

Devetogodišnji Irac pronašao je poruku u boci koju su u more bacile dvije tadašnje 12-godišnjakinje na obalama Kanade, te su vrlo brzo stupili u kontakt putem Skajpa.

Šarlen Dalp i Klaudija Garno iz Montreala imale su 12 godina kad su u junu 2004. provodile ljetnji odmor u kvibeškoj regiji Gaspesi i tom prilikom odlučile da pošalju poruku u boci.

Prošlog četvrtka devetogodišnji Irac Oisin Milea pronašao je bocu, odnosno poruku na kojoj je naznačen datum 4. jun 2004, na plaži u blizini svog doma, u malom ribarskom selu Pesidž Ist na jugozapadnoj obali Irske.

"Nevrijeme, snažni vjetrovi, plima i visoki talasi su u nekoliko dana na plažu nanijeli gomilu raznih odbačenih predmeta.

"Otrčao sam kući i, uz majčinu i pomoć interneta, preveo pismo. No, i-mejl adresa više nije bila valjana, pa smo sve ispričali novinarima koji su nam pomogli da se pokrene kampanja na televiziji i društvenim mrežama s obje strane Atlantika"

U trenutku mi se učinilo da se na zelenoj plastičnoj boci očuvala papirnata etiketa, no kad sam bolje pogledao shvatio sam da je u njoj papirić.

Kad sam je otvorio nisam razumio niti jednu riječ, jer je poruka napisana na francuskom, ali sam opazio datum i i-mejl", ispričao je Oisin.

"Otrčao sam kući i, uz majčinu i pomoć interneta, preveo pismo.

No, i-mejl adresa više nije bila valjana, pa smo sve ispričali novinarima koji su nam pomogli da se pokrene kampanja na televiziji i društvenim mrežama s obje strane Atlantika.

Tako smo u utorak u Montrealu pronašli Šarlen i Klaudiju, koje su danas 20-godišnjakinje. Bile su oduševljene i odmah su me kontaktirale putem Skajpa", ispričao je Oisin.

"Oisin je postao medijska zvijezda", ispričala je uz smijeh njegova majka, dodavši kako telefon ne prestaje da zvoni, jer iz svih medija žele da razgovaraju sa njenim sinom.

"Da sam znala da će ovo podići toliko buke, savjetovala bih mu na vrijeme da bocu baci natrag u more", požalila se gospođa Mile.

Bonus video: