Dan kravate obilježen u Tivtu

U kreativnoj radionici povodom Dana kravate učestvovali su polaznici iz Kotora i Tivta, njihovi roditelji, članovi Školskog odbora i brojni gosti
57 pregleda 3 komentar(a)
Dan kravate, Foto: Siniša Luković
Dan kravate, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.10.2012. 08:19h

Djeca polaznici Hrvatske dopunske škole iz Tivta zajedno sa svojim roditeljima i nastavnicom Anom Šarčević, obilježila su Dan kravate – međunarodno prepoznatog odjevnog predmeta čije je porijeklo iz Hrvatske.

U 17. vijeku, tokom tridesetogodišnjeg rata (1618-1648), hrvatski vojnici su oko vrata nosili poseban rubac, po kojem su bili prepoznatljivi, a koji je dobio ime “Croate”, upravo po Hrvatima.

U spomen na to hrvatski Državni sabor je 2008. proglasio 18. oktobar za Dan kravate, a osim u Hrvatskoj, taj dan je sve popularniji i širom svijeta, pa se tako u Španiji i Austriji slavi sa posebnim programom, dok je u japanskoj prijestolnici Kjotu ustanovljena “Academia Cravatica” čiji je smisao promovisanje kravate kao medija i odjevnog predmeta koji može imati i umjetničku dimenziju.

U kreativnoj radionici povodom Dana kravate učestvovali su polaznici iz Kotora i Tivta, njihovi roditelji, članovi Školskog odbora i brojni gosti, među kojima i predstavnici generalnog konzulata Hrvatske iz Kotora.

Okupljenima je prikazan dokumentarni videoprilog koji je predstavio istorijske detalje pojave i razvoja kravate, a u drugom dijelu radionice se učilo kako je pravilno vezati.

Bonus video: