Japanska vlada pokloniće svom nobelovcu mašinu za pranje veša

"Predložila sam da svi mi, kao članovi vlade, podijelimo trošak", rekla je Tanaka na konferenciji za štampu
7 komentar(a)
Šinja Jamanaka, Foto: Thehindu.com
Šinja Jamanaka, Foto: Thehindu.com
Ažurirano: 18.10.2012. 08:21h

Makiko Tanaka, ministarka prosvete, kulture, nauke i tehnologije Japana, predložila je kolegama iz vladeda daju pojedinačno od 5 do 10 hiljada jena (od 60 do 120 dolara) da bi nobelovcu Šinji Jamanaki kupili novu mašinu za pranje veša, piše “Japan times”.

"Predložila sam da svi mi, kao članovi vlade, podijelimo trošak"

Jamanaka je ove godine, zajedno sa Amerikancem Džonom Gurdonom dobio Nobelovu nagradu za opis mehanizma kako odrasle ćelije mogu da se reprogramiraju tako da iz njih u budućnosti mogu da se “uzgajaju” tkiva i organi, što bi pomoglo mogućem liječenju mnogih ozbiljnih bolesti.

Na ideju da novom nobelovcu pokloni mašinu za pranje veša zato što je Jamanaka, 50-godišnji profesor na Univerzitetu u Kjotu, popravljao veš mašinu u svom kupatilu 8. oktobra kada je zazvonio njegov telefon preko kojeg mu je saopšteno da je dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu za rad na matičnim ćelijama.

"Predložila sam da svi mi, kao članovi vlade, podijelimo trošak", rekla je Tanaka na konferenciji za štampu i dodala da niko nije imao ništa protiv tog prijedloga, ali da će ipak prvo morati da provjere da li je taj čin zakonit.

Novčani iznos ovogodišnje Nobelove nagrade je smanjen za 20 odsto, tako da će Jamanaka kao nagradu dobiti 1,1 milion dolara.

Bonus video: