Na Katunu Mokra rodila krtola od 1,4 kg

“Kada sam traktorom zaorao prvu brazdu, mislio sam da je neko pobacao kamenje”, priča Ivanović
128 pregleda 0 komentar(a)
krtola, Rade Ivanović, Foto: Zoran Đurić
krtola, Rade Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.10.2012. 11:00h

Stočaru iz Peute Radu Ivanoviću poljoprivreda je sporedno zanimanje, ali je ipak na katunu Mokra, gdje ljeti izgoni stoku, proizveo krompire teške i do 1,4 kilograma.

Ivanović sadi krtolu svake godine, ali je ove, na zaprepašćenje svih mještana, u džak od 20 kilograma jedva stajalo 20 krompira.

“Kada sam traktorom zaorao prvu brazdu, mislio sam da je neko pobacao kamenje”, rekao je Ivanović o ovogodišnjem berićetnom rodu.

Ivanović kaže da je svaka peta ili šesta kućica izbacila krompir težak više od kilogram i da je trećina roda teška oko 600 grama. On ima oko 400 ovaca i 40 krava koje izdiže na katun Mokra, oko 12 kilometara od Veruše, na nadmorskoj visini 1500 metara.

“Kada sam traktorom zaorao prvu brazdu, mislio sam da je neko pobacao kamenje”

S obzirom na to da drži veliku stoku, zemlja je plodna, ali je rod ekološki prozvedenog krompira, tvrdi Ivanović, premašio sva očekivanja. On je krajem maja posijao oko 350 kilograma sjemenskog krompira.

“Napravio sam sistem za navodnjavanje kojim sam doveo vodu uz pomoć crijeva sa preko 2.000 metara nadmorske visine, pa iako je bilo sušno ljeto, imao sam vode za navodnjavanje. Na ostalim katunima nikome nije rodilo osim na katunu Mokra”, rekao je Ivanović.

On još nije izvadio sav rod, jer ga je kiša u tome omela. Ivanović je kazao da će “tonu ostaviti kod kuće, a ostalo prodati po dobroj cijeni, jer je krompir na cijeni zbog sušne godine”.

Bonus video: