"RADI NA SVOJ NAČIN"

Nobelovcu profesor u srednjoj školi "predvidio" da neće postati naučnik

Gurdon je nagrađen za otkrića na polju kloniranja i matičnih ćelija
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 03:59h

Džon Gurdon, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, u srednjoj školi dobio je prilično negativnu kritiku od strane svog tadašnjeg profesora.

Njegov profesor na kraju polugodišta napisao je kratak izvještaj u kojem je, između ostalog, napisao da Gurdon "ne želi slušati, već insistira na rađenju na svoj način", a Gurdonovu želju da postane naučnik opisuje kao "sasvim smiješnu", s obzirom da mladić "ne može naučiti jednostavne činjenice iz biologije".

Pismo koje je 1949. godine napisao profestor tada 16-godišnjeg Džona Gardona, dječaka koji će izrasti u naučnika, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, 63 godine kasnije privuklo je pažnju mnogih poštovalaca djela poznatog naučnika.

Gardon je Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju dobio zajedno sa kolegom Šinjom Jamanakom

"Bilo je katastrofalno polugodište. Njegov rad daleko je od zadovoljavajućeg. Ono što je pripremio loše je naučio. Njegov ostali rad je bio jednako loš, i nekoliko puta je upao u nevolje, jer ne želi slušati, već insistira na rađenju na svoj način.

Vjerujem da ima ideje kako će postati naučnik. Sa njegovim dosadašnjim radom to je sasvim smiješno, ako ne može naučiti jednostavne činjenice iz biologije ne bi imao nikakve šanse naučiti posao stručnjaka, i bio bi to čisti gubitak vremena, i njegovog i njegovih učitelja."

Pismo iz 1949. godine, 63 godine prije dodjele Nobelove nagrde Džonu Gurdonu

Gurdon je Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju dobio zajedno sa kolegom Šinjom Jamanakom. Dvojica naučnika nagrađena su za otkrića na polju kloniranja i matičnih ćelija, a njihov rad mogao bi otvoriti put novim načinima liječenja mnogih oboljenja, od dijabetesa do Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Galerija