Titanik je mogao da ima srećan kraj, jer Džek nije morao da umre

I Džek i Rouz su mogli da prežive da je Rouz skinula prsluk za spasavanje i stavila ga ispod splava
302 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2012. 18:57h

Nakon godina spekulacija, rasprava i pitanja, debata o tome da li je Džek Doson (Leonardo Dikaprio) mogao da preživi potonuće Titanika, konačno je završena. Razriješili su je autori emisije "MythBusters", dokazavši da je, uz malu pomoć svoje voljene Rouz (Kejt Vinslet) i on mogao da prevaziđe hipotermiju.

Na kraju blokbastera "Titanik", reditelj Džejms Kameron slomio je srca miliona djevojčica, ostavivši slobodoumnog Džeka da se smrzne, držeći se za dasku na koju je smjestio svoju novu djevojku Kejt. To je bila njegova posljednja žrtva, dok je tonuo zajedno sa Titanikom, spasavajući ljubav svog života.

Ali, da li je to moralo da se desi i zašto se i Džek nije popeo na dasku, koja je bila dovoljno velika da primi oboje? Na ovo pitanje je nedavno odgovorio sam Kameron, izjavivši da je Džek ostao u vodi, ne zato što nije mogao da stane na dasku, već zato što bi ona, da se popeo, potonula.

"To nije bilo pitanje prostora, već plovnosti. Džek je smjestio Rouz na splav, a onda se i on popeo, ali je splav potonuo. Pa nije idiot, nije želio da umre. Jednostavno, splav je mogao da bude iznad vode samo ako je na njemu bila jedna osoba. I on se žrtvovao da bi Rouz živjela", objasnio je Kameron.

Ipak, Adam i Džejmi iz "MythBustersa" misle drugačije, a to su i dokazali – I Džek i Rouz su mogli da prežive da je Rouz skinula prsluk za spasavanje i stavila ga ispod splava.

U tom slučaju, i jedno i drugo bi ostali iznad vode i preživjeli. Ipak, to bi se dogodilo samo u stvarnom životu. U filmu, kaže Kameron, važe drugačija pravila.

"Scenario kaže da Džek umire. Zato je on morao da umre", zaključio je reditelj raspravu.

Bonus video: