Međunarodni aerodrom u Pragu od danas nosi ime Vaclava Havela

Svijet ga pamti kao državnika koji je 13 godina stajao na čelu Čehoslovačke i Češke, a prije svega neumornog borca za ljudska prava i politiku koja moral ne gura na margine
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 14:23h

Glavni češki međunarodni aerodrom, Ruzinje u Pragu, od danas nosi ime pokojnog dramskog pisca, čelnog čovjeka "plišane revolucije" iz 1989. godine i prvog predsjednika samostalne Češke Vaclava Havela.

Nekadašnje Ruzinje je danas u podne, na dan kad bi Havel napunio 76 godina, preimenovano svečano u "Aerodrom Vaclava Havela" uz prisustvo nekoliko stotina ličnosti češke politike i javnog života i Havelovih prijatelja.

Na ideju da se Česi oduže posljednjem predsjedniku Čehoslovačke i prvom Češke kome ni zakleti politički neprijatelji ne spore da je zaslužan za otvaranje Češke svijetu i to što je malena zemlja dobila na međunarodnoj sceni često veću ulogu nego što bi inače imala, došao je Havelov prijatelj režiser Fero Fenič.

Havelu ni zakleti politički neprijatelji ne spore da je zaslužan za otvaranje Češke svijetu i to što je malena zemlja dobila na međunarodnoj sceni često veću ulogu nego što bi inače imala

Iako je u Češkoj izazvalo kontroverze da li Havel treba da dobije baš glavni aerodrom, Fenič je uspio da prikupi potpise 80.000 ljudi na peticiju da aerodrom promijeni ime, te je o tome na kraju odlučila češka vlada.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg pozvao je tokom ceremonije preimenovanja praškog aerodroma da Česi poštuju Havelovo zavještanje, a Havelova udovica Dagmar zahvalila je što se na taj način i simbolično priznaju zasluge pokojnog predsjednika za otadžbinu.

Na aerodromu je otvorena i izložba Havelovih fotografija koje su tokom dvije decenije snimili reporteri češke novinske agencije ČTK i umjetnička instalacija sa citatima iz Havelovih drama, da podsjeti na njegov doprinos češkoj i svjetskoj književnosti i pozorištu.

Vaclav Havel preminuo je 18. decembra 2011. godine u snu u svojoj slavnoj vikendici Hradecek na sjeveroistoku Češke, iscrpljen dugogodišnjim zdravstvenim problemima poslije operacije raka pluća i perforacije debelog crijeva.

Državnik, revolucionar, pisac, muzičar, borac za ljudska prava...: U razgovoru sa Mikom Džegerom i Kitom Ričardsom

Iako je Havel uvijek govorio da bi želio da ga istorija zapamti kao dramskog pisca a pred smrt se oprobao i u filmu, režiravši svoju posljednju dramu "Odlaženje", svijet ga pamti kao državnika koji je 13 godina stajao na čelu Čehoslovačke i Češke, a prije svega neumornog borca za ljudska prava i politiku koja moral ne gura na margine.

Galerija

Bonus video: