Saša ne može bez padobranstva: Zavisnik od adrenalina

Pri svakom skoku, padobranac mora imati neophodnu opremu - visinomjer, kacigu, naočare, rukavice, nož, ali i - srce
446 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 10:05h

Kada je imao 15 godina, Saša Dragojević prvi put je skočio sa padobranom. Danas ima 27 godina, reprezentativac je i višestruki šampion države, iza sebe ima 751 skok, 50 letova paraglajderom i više od 80 medalja sa raznih takmičenja širom svijeta.

Prilikom prvog skoka, nije mu bilo svejedno, bilo je i straha, ali potom nije želio da prestane.

“Ekstremni sportovi su me uvijek privlačili, tome je doprinijelo i to što se padobranstvom bave i otac i brat. Ko skoči jednom, više ne može da stane, postao sam zavisnik od adrenalina. Najbolji dio skoka je slobodan pad, posebno sa 4.000 metara koji traje čak minut, a padaš brzinom od 200 kilometara na sat”, kazao je Dragojević “Vijestima”.

Profesionalni vatrogasac je istakao da je bavljenje padobranstvom veoma skupo i da u Crnoj Gori nema uslova za bavljenje tim ekstremnim sportom.

“Potrebno je organizovati letjelicu, padobran... mnogo skokova sam finansirao sam. Da se ovim sportom bavim u nekoj drugoj zemlji, do sada bih skočio i nekoliko hiljada puta”, rekao je Dragojević.

On je krajem avgusta osvojio drugo mjesto na Otvorenom padobranskom prvenstvu u Nikšiću u disciplini skok na cilj, a takmičio se sa padobrancima svih bivših republika SFRJ.

Na takmičenju u Baru 18. septembra, proglašen je za najboljeg domaćeg takmičara.

Uskoro ga očekuje Kup šampiona u Zrenjaninu. Dragojević navodi da je riječ o jednom od najneobičnijih skokova, jer se skače u sami centar grada.

Uprkos brojnim požarima tokom ljeta, Dragojević je ipak našao vremena za hobi bez kojeg tvrdi da ne može

Nakon toga, Dragojević će se u Dubaiju, na Svjetskom kupu, takmičiti u para-ski disciplini.

Uprkos brojnim požarima tokom ljeta, Dragojević je ipak našao vremena za hobi bez kojeg tvrdi da ne može.

Dragojević je rekao da je imao i rizičnih situacija, da mu se do sada padobran dva puta zamrsio, istakavši da i na to moraš da budeš spreman kada se baviš padobranstvom.

“Bilo je malo panike. Nakon što sam imao problema sa prvim, otvorio sam rezervni padobran, zamršeni se u takvim situacijama odbacuje. Kao padobranac moraš da znaš kako da reaguješ u svakom trenutku”, naglasio je Dragojević.

On je objasnio da pri svakom skoku padobranac mora imati neophodnu opremu - visinomjer, kacigu, naočare, rukavice, nož, ali i - srce.

Skakao i sa 5.000 metara ,

Dragojević je skakao i sa gotovo 5.000 metara, a u Rusiji je izveo više od 60 skokova sa visina iznad 4.000 metara. Istakao je da je skakao u Austriji, Dubaiju, svim državama okruženja...

Kao jedan od najinteresantnih, izdvojio je skok sa paraglajdera, u tandemu, sa 1.300 metara visine, iznad Kotora. Očekuje da će uskoro će dobiti zvanje tandem-majstora, pa će nakon toga moći da obučava sve građane koji žele da osjete čari padobranstva.

Galerija

Bonus video: