Kako je Gebels postao monstrum

Gebels i njegova žena otrovali su cijanidom svoje šestoro djece, prije nego što su se ubili na dan Hitlerovog samoubistva
316 pregleda 2 komentar(a)
Jozef Gebels, Foto: Lomalovka.ru
Jozef Gebels, Foto: Lomalovka.ru
Ažurirano: 24.09.2012. 18:15h

Ljubavna pisma, školski sastavi i dramska djela studenta Jozefa Gebelsa, koji je kasnije postao Hitlerov ministar propagande, otkrivaju romantičnog, mladog čovjeka, koji je tek počeo da pokazuje znake antisemitizma i egoističnog, dominantnog ponašanja, navodi aukcijska kući iz Konektikata koja će ponuditi na prodaju njegova predratna pisma.

Očekuje se da kolekcija, koja obuhvata period prije nego što se Gebels priključio nacistima 1924, bude prodata za više od 200.000 dolara. Ona, između ostalog, uključuje više od 100 pisama između Gebelsa i Anke Štalerm, njegove prve velike ljubavi.

"Ona osvetljavaju godine formiranja čovjeka broj dva Trećeg rajha, koji je bio odgovoran za motivisanje masa u Njemačkoj da podrže Hitlera. Ona pokazuju kako je jednostavan, stidljiv i zaljubljen student postao radikalan", rekao je predsjednik aukcijske kuće Bil Panagopulos.

Hiljade strana koje će biti ponuđene na prodaju obuhvataju Gebelsov diplomski rad, razglednice, pjesme, školske eseje i pisma. U jednom od pisama svom učitelju pošto mu je sestra umrla, Gebels kaže da je njegov gubitak mali u poređenju sa gubicima koje trpi "domovina".

Gebels i njegova žena otrovali su cijanidom svoje šestoro djece, prije nego što su se ubili na dan Hitlerovog samoubistva.

Bonus video: