Panika u Crkvi: Sve manje Slovenaca je naklonjeno religiji i tradiciji

Slovenački biskupi tvrde da je konzumerizam doveo do svojevrsnog "kulturnog preokreta" i masovne promjene mentaliteta kod ljudi, pa i onih koji pripadaju Crkvi
10 komentar(a)
katolička crkva, Foto: Reuters
katolička crkva, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2012. 15:42h

Slovenački biskupi zabrinuti su padom vjernosti svoje pastve od zadnjeg plenarnog sabora održanog prije deset godina, a uzroke vide u nastavku opšte sekularizacije društva, posebno u ideologiji potrošnje.

Iako se u najvećem broju smatraju katolicima i pripadnicima Crkve koju drže "čuvarom tradicije", kod savremenih Slovenaca su vjerski osjećaji u padu, konstatacija je iz pastoralnog plana Slovenačke biskupske konferencije za narednih pet godina koji je ovih dana upućen u biskupije i župe.

Slovenci, prema istom dokumentu, spadaju među evropske narode koji se najmanje mole.

Biskupi ocjenjuju da to nije samo posljedica "borbe protiv religije" iz vremena komunizma koja je ostavila tragove na više generacija nego i "modernog načina razmišljanja" kako je vjera privatna stvar.

Uz to, tvrde da je konzumerizam doveo do svojevrsnog "kulturnog preokreta" i masovne promjene mentaliteta kod ljudi, pa i onih koji pripadaju Crkvi.

Biskupi ocjenjuju da to nije samo posljedica "borbe protiv religije" iz vremena komunizma koja je ostavila tragove na više generacija nego i "modernog načina razmišljanja" kako je vjera privatna stvar

"Čovjek je sve više okrenut vlastitoj koristi i užitku, dok širu vjersku, ali i političku zajednicu, shvata kao sebi namijenjen servis.

U skladu s tim afirmisali su se permisivni odgoj i površna medijska i čitalačka kultura, usmjerena na zabavu", navodi se u ocjeni stanja u katoličkoj zajednici.

Kao potvrdu stanovišta da se Slovenci udaljavaju od religije i tradicionalnih dogmi, biskupi upozoravaju i na "apsurd" iz jednog istraživanja.

Naime, prema rezultatima pomenutog istraživanja, 70 odsto Slovenaca tvrdi da pripada katoličkoj crkvi, 55 odsto da vjeruje u boga, dok je broj onih koji vjeruju u vječni život još manji - svega 30 odsto.

Bonus video: