Mali oglasi: Prodajem bebu

Oglas je, u međuvremenu, uklonjen zahvaljući interesovanju i pitanjima koja je srpskom tužilaštvu uputila Radio-televizija Srbije
55 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 16:10h

Na sajtu Kupujem-prodajem, gdje se oglašavaju firme i fizička lica, našao se i oglas u kome se na prodaju nudi beba, piše portal RTS-a.

Bez obzira na to što je, najvjerovatnije, riječ o šali, stručnjaci upozoravaju da je to uznemirujući sadržaj i da osoba koja je postavila oglas mora da snosi odgovornost.

Oglas je, u međuvremenu, uklonjen zahvaljući interesovanju i pitanjima koja je srpskom tužilaštvu uputila Radio-televizija Srbije.

Bez obzira na to da li je riječ o stvarnoj ponudi ili nečijoj želji da privuče pažnju, ili nečem trećem, zaštitnica prava djeteta Tamara Lukšić Orlandić kaže da svako pominjanje trgovine djecom treba shvatiti najozbiljnije.

"Ja bih prije rekla da je ovo test javnosti, ali mislim da bi nadležni trebalo da istraže do kraja i da vide kako je do toga došlo i da se takva vrsta zabave ne priređuje građanima", kazala je Lukšić Orlandić

"Ja bih prije rekla da je ovo test javnosti, ali mislim da bi nadležni trebalo da istraže do kraja i da vide kako je do toga došlo i da se takva vrsta zabave ne priređuje građanima. Za sve one koji imaju djecu, koji žele da imaju djecu, to je, prosto, uvrjedljivo", kazala je za RTS Tamara Lukšić Orlandić.

U srpskom tužilaštvu podsjećaju da je za trgovinu djecom najmanja zaprijećena kazna pet godina zatvora, a najveća 20 godina. Policija za visokotehnoliški kriminal je uklonila oglas, ali se istraga, kako tvrde, nastavlja.

Da li je riječ o neslanoj šali utvrdiće se nakon saslušanja tog lica i utvrđivanja nekih drugih dokaznih radnji i prijedloga, kaže tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

"U svakom slučaju, čak i ako je riječ o neslanoj šali, iz ovakve prezentacije materijala moglo bi da proistekne drugo krivično djelo kao što je neovlašćeno objavljivanje tuđe fotografije ili snimka", kaže Stamenković.

U Tužilaštvu kažu da su ovakvi oglasi iznenađenje i za njih i da će u istrazi biti posebno detaljni.