Danska doga iz Mičigena najveći pas na svijetu

Trogodišnji pas, koji živi u Mičigenu u SAD, težak je 70,3 kilograma i svakodnevno pojede 14 kilograma hrane, piše u 57. izdanju knjige Ginisovih rekorda
2405 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 12:45h

Danska doga visoka 1,12 metara od šapa do ramena i duga više od dva metra ušla je danas u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći pas na svijetu.

Trogodišnji pas, koji živi u Mičigenu u SAD, težak je 70,3 kilograma i svakodnevno pojede 14 kilograma hrane, piše u 57. izdanju knjige Ginisovih rekorda sa sjedištem u Londonu.

"Pitanje koje mi najčešće postavljaju je 'da li je to pas ili konj'. Morali smo da kupimo kamionet kako bismo je prevozili, a ako vam stane na nogu, ostane vam modrica", kazala je vlasnik džinovske doge.

Danska doga (njemačka doga) kao pasmina stvorena je u Srednjem vijeku (u Njemačkoj) i služila je kao pas-čuvar. Veliki danac krasio je mnoge dvorce u Njemačkoj i svaki dvorac je imao po više danskih doga.

Problemi u prevođenju stvorili su od njemačke doge dansku dogu. Prije oko 100 godina imala je razne nazive od bizmarkove doge, danska doga, tigrasta, umlska pa sve do engleske doge.

Preteča današnje doge su bulen baiseri (psi koji su se borili sa bikovima), lovački psi i psi na lov za divlje svinje. Spoj mastifa, engleskog kova, i hrta učinili su ovog psa jakim, okretnim i brzim.

Galerija

Bonus video: