Republika Zabjelo slavi 21. rođendan

U protekle dvije decenije postojanja, u Republici Zabjelo su organizovane razne kultorno-sportske manifestacije. Postavljani su grafiti, održavani okrugli stolovi
281 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 06:54h

Fudbalskom utakmicom “Zabjela”, navijača i bivših igrača tog tima, danas će biti obilježena 21 godina postojanja Republike Zabjelo.

Akteri jubilarne fudbalske utakmice okupiće se u dvorištu OŠ "Vuk Karadžić" na Zabjelu u 15 časova, a meč će se odigrati na stadionu “Zabjela” u 17:30 časova.

Očekuje se da će utakmica, u kojoj će fudbalsko umijeće prikazati Zabjelčani više generacija, prštiti od humora, klizećih startova, ali i golova i driblinga, uz duhovite dosjetke sa tribina.

I sam slogan za poziv na utakmicu i druženje je u skladu sa dvodecenijskom tradicijom i u pjesmama opjevanog Zabjela – "Ustani Republiko! Sad ili nikad!"

Ideja za stvaranje Republike Zabjelo rodila se 1991. godine, kada je na prostorima bivše SFRJ počinjao krvavi rat, a republike tadašnje jugoslovenske zajednice svoju slobodu potražile u nezavisnosti.

U organizaciji Zabjelo Republika, međutim, tvrde da je "sve počelo doseljavanjem Slovena na Balkan... Jedna grupa snažnih momaka i žilavih djevojaka došla je područje današnjeg Zabjela, sa samo malo proteina i kojim tegom od 100 kilograma. Njihove žene nisu bila ni nalik ovim sad, nisu ni pomišljale da kupuju 'Versaće' i 'Armani...', piše, između ostalog, na Internetu o istoriji Zabjela.

"U to vrijeme se u SFRJ razbuktavao rat. Tada su zabjelski srednjoškolci dobijali pozive za odlazak u rat, pa je kao parodija i odgovor na početak rata osnovana Zabjelo Republika", kazao je juče Zoran Bojović, predsjednik NVO Zabjelo Republika.

On je rekao da nijesu organizatori današnje utakmice, ali da će vjerovatno krajem mjeseca organizovati proslavu 21. rođendana.

U protekle dvije decenije postojanja, u Republici Zabjelo su organizovane razne kultorno-sportske manifestacije. Postavljani su grafiti, održavani okrugli stolovi.

Zabjelo je, barem u mašti stanovnika, u skeču posjetio i slavni argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona.

"Snimljen je film 'Zlatne čaklje', osnovan je Radio Skadar, održana smotra kratke video forme – AVIFest. Emitovani su i serijali Republika Zabjelo na TVCG. Bilo je reklama, video filmova... Pored toga postavljani su grafiti i murali na zabjelskim zgradama, koji su imali, i imaju za cilj da dodatno promovišu Republiku Zabjelo", kazao je Bojović.

Republika je od osnivanja imala jasne pretenzije da proširi svoje granice, o čemu svjedoče i grafiti – "Zabjelo do Maslina" i "Ako nije Zabjelo, onda je Konik".

Galerija

Bonus video: