Plešu iz ljubavi

Momci koji brejkdens vježbaju na ulici i na travi
105 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 17:48h

“Ride crew” čine tri momka iz Podgorice i jedna iz Bijelog Polja. Edina Idrizovića, Raša Popovića, Ivana Vukovića i Damjana Mickovića spojila je ljubav prema brejkdensu, kojim se bave već tri godine.

Kažu da ih od ostalih hip hop densera razlikuje upravo strast prema ovom plesu, pa ističu da je za njihovu profesiju pravi naziv B boying.

Momci iz Podgorice svakog dana treniraju ispred Sportskog centra, a Edin na ulici ili negdje na travi, jer u Bijelom Polju nema salu za trening

Njegovo druženje sa momcima iz grupe počelo je na državnom prvenstvu u plesu Danilovgradu, kada su se upoznali i odlučili da udruže snage.

"Mijenjali smo ime grupe dva puta i na kraju se odlučili za 'Ride crew'. Pošto u svijetu postoji mnogo grupa sa istim imenima, a mi smo željeli da naše bude jedino, prihvatili smo predlog našeg drugara", prisjeća se Idrizović i dodaje da je RIDE skraćenica sačinjena od početnih slova njihovih imena.

Na pitanje čime se pored B boyinga bave, on odgovara:

“U slobodno vrijeme se bavim kajakaštvom , idem u teretanu i putujem. Rašo crta grafite, Ivan svira gitaru i bubnjeve, dok se Damjan trenutno bavi samo brejkom”.

Prema mišljenju Idrizovića, u Crnoj Gori nema puno prostora za profesiju B Boyinga, pa se ljubitelji brejkdensa snalaze sami kada su u pitanju takmičenja.

Kada su u pitanju takmičenja, “Ride Crew” će se predstaviti u okviru emisije “Ja imam talenat”, a članovi sastava nadaju se uspjehu

“Jednostavno moraš biti uporan, da treniraš svakog dana makar dva ili tri sata kako bi uspio. Mi dnevno vježbamo do četiri sata, s obzirom na to da treniramo na ulici ili ispred kuće”, priča Idrizović i ističe da momci iz Podgorice svakog dana treniraju ispred Sportskog centra, a on često na ulici ili negdje na travi, jer u Bijelom Polju nema salu za trening.

“Zato i kažem da u Crnoj Gori nije dovoljno posvećena pažnja plesu, jer da nije tako mi bismo, kao jedina grupa, trenirali u Sportskom centru kao i ostali uspješni plesači”, govori Edin, koji je iskoristio priliku da objasni stilove i forme brejkdensa.

“Brejking, odnosno B boying je nastao u Južnom Bronksu, a može se podijeliti na 'Power' i 'Style' pokrete. 'Popping' ili 'Electro Boogie' je nastao u Fresnu u Kaliforniji i kod ovog stila se osobe koje plešu pokreću kao roboti. 'Locking' je sličan prethodnom stilu, ali ima mnogo više gestikulacije”, pojasnio je on.

Pripreme za Talenat

Kada su u pitanju takmičenja, “Ride Crew” će se predstaviti u okviru emisije “Ja imam talenat”, a članovi sastava nadaju se uspjehu.

“Naš nastup je zakazan za 6. septembar. Pripremamo koreografiju i nadamo se da ćemo proći dalje i da ćemo ići do finala”, kaže Idrizović.

Dodaje da je konkurencija na takmičenju jaka.

“Biće gusto, jer tamo dolaze talenti iz cijele Srbije. Prošle godine smo imali priliku da vidimo neke koji su došli do finala, tako da znamo šta nas čeka i koliko nam treba treninga”, kazao je on.

Ako bi ostvarili uspjeh, momci iz “Ride crewa”, bi skrenuli pažnju Crnoj Gori na ovu vrstu plesa.

“Nadamo se da će Crna Gora posvetiti pažnju plesu i da će hip hop kultura zaživjeti kod nas. Sve u svemu, bitna je jaka volja i ljubav prema B boyingu”, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: