Najčudniji festivali na svijetu: Tuče, gađanje prljavim pelenama, imitiranje svinja

Na ostrvu Pentekost redovno se održava festival pod nazviom "Nagol", koji se smatra pretečom bandži džampinga
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 10:33h

U svijetu se slavi mnogo čudnih festivala iz mjeseca u mjesec. Kroz istoriju čovječanstva razna sujevjerja, vjerovanja oblikovala su mnoge festivale, dok se neki održavaju zbog kažnjavanja. Zajedničko za sve njih je to da se prisutni dobro zabavljaju.

Nagol - preteča bandžija

Na ostrvu Pentekost redovno se održava festival pod nazviom "Nagol", koji se smatra pretečom bandži džampinga. Najhrabriji na ovoj priredbi skaču sa tornjeva sagrađenih od drveta koji dostižu visinu do 30 metara, vezani lijanama oko zglobova na nogama, bez ikake zaštitne opreme.

"Nagol" je nastao iz legende o ženi koju je muž brutalno prebijao pa ga je ona ostavila i pobjegla u šumu. Muž je pronašao skrivenu na visokom drvetu i popeo se za njom. Odbjegla žena je tada vezala lijane oko članaka i skočila sa drveta, ostavši nepovrijeđena. Njen muž je skočio bez lijana i poginuo, što je izazvalo bijes kod ostalih muškaraca u plemenu. Bijesni jer je žena prevarila muškarca, muškarci iz plemena započeli su tradicionalno skakanje sa drveta vezani lijanom, dok su ženama zabranili da to čine.

Vjeruje se da ovi skokovi jačaju zdravlje i povećavaju snagu muškaraca, kao i da može liječiti bolesti, ali se prvenstveno smatra dokazivanjem muškosti.

Preskakanje beba u Španiji - pročišćavanje djece od đavola

Svake godine u junu u španskom selu Kastriljo de Mursija, u blizini Burgosa, muškarci maskirani u đavola (Kolaćo) preskaču bebe rođene u protekloj godini, koje leže na madracu na ulici.

Ovo se dešava na praznik Corpus Christi (Tijelo Isusovo) koji se slavi širom Španije, ali tradicionalno preskakanje beba praktikuje se samo u ovom selu, a datira još iz 1620. godine. Porijeklo ove manisfestacije nije baš najjasnije, ali uglavnom se vjeruje da se preskakanjem beba iz njih istjerava svo đavolje zlo i da se djeca na taj način pročišćavaju.

Mvakva Kogva - tučom do boljih odnosa

Mvakva Kogva je četvorodnevni festival koji se održava u selu Zanzibaru na kojem se muškarci naoružani trskom drveta banane tuku. Cilj ove manifestacije je ostavljanje sukoba i neslaganja iz protekle godine iza sebe.

Dok se muškarci tuku trskom, žene šetaju okolo i pjevaju pjesme o životu i ljubavi. Žene su odjeven u svoju najbolju odjeću, i rugaju se muškarcima kada se "tuča" završi.

Nakon ruganja i tučnjave, sve "preostale emocije" upućuju se ka kolibi koja se zatim spaljuje. Nakon spaljivanja kolibe slijedi velika gozba.

Festival svinja

Festival svinja održava se svakog ljeta na jugozapadu Francuske. Na festivalu e mogu vidjeti izložbe svinja, najrazličitije vrste te životinje, kao i takmičenja u jedenju.

Ipak, najpopularnije takmičenje na ovoj manifestaciji je takmičenje u imitiranju zvukova svinje u različitim dobima njene starosti.

"Vodena tuča" u Njemačkoj

Iako zvuči naivno, festival koji se održava između Fridrihšaina i Krojcberga na mostu Oberbraumbruk, mnogo je više od bacanja balona napunjenih vodom na protivnike.

U borbu se svake godine ubacuje novo "oružje", pa vas, ukoliko učestvujete u borbi, može pogoditi pokvareno jaje, trulo voće i povrće, čak i prljave pelene.

Jedino pravilo na ovom festivalu je da "oružje" ne smije biti svježe - u obzir dolazi samo kuvano i trulo. Festival se održava svake godine od 1998., učesnika je obično manje od hiljadu, a organizatori su jednom prilikom otkazali manifestaciju, jer se na mostu pojavilo 5000 ljudi, te su smatrali da nije bezbijedno održati tradicionalnu borbu.

Galerija

Bonus video: